Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtett kamerás határőr filmezte le a beregszászi állampolgári esküt

D FRI20091010001
2018.09.26. 11:10

Egy jelenleg is állományban lévő, vélhetően beépített ukrán határőr készítette a rejtett kamerás videófelvételt az állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

– árulta el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

A videófelvételt készítő hivatásos határőr maga is magyar állampolgársági esküt tett a beregszászi konzulátuson. Kérdésre válaszolva a kormányzó nem erősítette meg, de nem is tartotta kizártnak, hogy a határőr beépített ügynökként megbízást teljesített.

A múlt héten kirobbant, a beregszászi magyar konzul kiutasításával fenyegető „videóbotrányt" Hennagyij Moszkal erőltetettnek és értelmetlennek nevezte egy olyan ország részéről, amelyik az Európai Unióba törekszik. Hozzátette, Ukrajnában a kettős állampolgárság de facto létezik, míg de jure nincs. Úgy vélte, az ukrán parlamenti képviselők legalább fele rendelkezik második állampolgársággal, és a törvényhozás ezért nem akarja jogilag rendezni a kettős állampolgárság kérdését.

Ahogy arról mi is írtunk, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szeptember 19-én közzétett egy videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki" a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Majd ezt úgy módosította, hogy

Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja őt vissza.

Az ügy mellékhajtásaként egy ukrán nacionalista honlap elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét.

A mostani nem az első eset, amikor felvétel kerül ki kárpátaljai magyar külképviseleten történt állampolgársági eskütételről. 2011-ben az ungvári magyar főkonzulátuson állampolgársági esküt tett kárpátaljai magyarok első csoportjából valaki csoportképet készített az esemény résztvevőiről, és a felvételt átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). A fénykép alapján a szolgálat munkatársai elkezdték telefonon kihallgatásra beidézni a frissen honosított személyeket. Azokat, akik nem tettek eleget a jogsértő módon tett felszólításnak, otthonukban keresték fel. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiltakozására a hatóságok akkor rövid időn belül felhagytak a kettős állampolgárok zaklatásával és a kérdés feszegetésével.

A főügyészhez fordul a KMKSZ elnöke

Beadványban fordult Jurij Lucenko ukrán főügyészhez Pavlo Klimkin külügyminiszternek a kárpátaljai magyarokat szeparatizmussal gyanúsító kijelentései miatt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, egyben ukrán parlamenti képviselő.

Az ukrán külügyminiszter ugyanis az utóbbi napokban egy sor platformon azzal vádolta Kárpátalja magyar közösségét, hogy rájátszik a szeparatista hangulatokra a megyében. Klimkin arra is utalt, hogy 

a kárpátaljai magyarok az orosz hibrid háború eszközei lehetnek. 

A KMKSZ elnöke jelezte,

anélkül, hogy kommentálná egy hivatalos személy badarságait,

kéri a főügyészt, hogy valahogy „viszonyuljon" Klimkin provokatív kijelentéseihez, különös tekintettel arra, hogy mégiscsak az ukrán diplomácia vezetőjéről van szól, és a kijelentéseket az etnikai ellenségeskedés felszításaként is értelmezni lehet. Brenzovics szerint a megnyilvánulások felvetik a „nemzetiségi, faji vagy vallási ellenségeskedés és gyűlölet szítására, a nemzeti méltóság és becsület lealacsonyítására irányuló cselekményeket”, melyek bűncselekményként szerepelnek az ukrán büntető törvénykönyvben.

(MTI)

(Borítókép: A  beregszászi magyar konzulátus épülete 2009-ben - fotó: Friedmann Endre / MTI)