Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínai ügynököt fogtak Amerikában

2018.09.26. 05:51

Kémkedésért letartóztattak egy kínai állampolgárt az Egyesült Államokban - közölték kedden amerikai szövetségi ügyészek.

Az amerikai igazságügyi tárca közölte, hogy a 27 éves Csi Csaocsünt kedden, Chicagóban tartóztatták le, azzal vádolják, hogy külföldi kormány ügynökeként tevékenykedett az országban.

A férfi a hadiiparban dolgozó mérnökök és tudósok  beszervezésében működött közre.

Összesen nyolc, kínai vagy tajvani származású emberről gyűjtött a kínai hírszerzés számára a beszervezéshez hasznos háttérinformációkat. Az amerikai hatóságok a külföldi hatalom számára teljesített szolgálat bejelentési kötelezettségének elmulasztásával vádolják. 

Csi Csaocsün
Csi Csaocsün
Fotó: Facebook

Csi 2013-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol villamosmérnöknek tanult, majd 2016-ban beállt az amerikai tartalékos hadseregbe. 

A letartóztatás azért is különösen kényes, mivel Donald Trump az egyre terebélyesedő kereskedelmi háborúját részben azzal magyarázza, hogy Kínának meg kell fizetnie a rendszerszintű ipari kémkedésért.

(MTI, Guardian)