Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlélte a migránsozással vádolt osztrák miniszter a bizalmi szavazást

2018.09.26. 20:48

Túlélte a parlamenti bizalmi szavazást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belügyminisztere. A szerdai szavazást a liberális és baloldali ellenzék kezdeményezte, mert úgy vélték, Herbert Kickl  súlyos veszély a sajtó és a média szabadságára – idézte az MTI az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt frakcióvezetőjét. Az FPÖ és az ÖVP koalíciója azonban, ahogyan az várható volt, kiállt a miniszter mellett.

Kickl azzal váltotta ki az ellenzéki kritikát, hogy kedden ismerté vált tárcája szóvivőjének javaslata, amely az általa kritikusnak nevezett sajtóorgánumok és a rendőrség viszonyának szabályozására irányult. Az osztrák belügyminisztérium a múlt héten elektronikus üzenetet küldött a tartományi rendőrségi sajtószolgálatoknak, amelyben többek között azt kérik, nevezzék meg a közleményekben, ha a feltételezett elkövető külföldi és hogy milyen jogcímen van az országban, illetve korlátozzák a legszükségesebb mértékűre a nyilatkozatokat a tárcával szemben kritikus lapoknak, illetve helyezzenek nagyobb hangsúlyt a szexuális bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára.

Kickl szerint „az embereknek joguk van ahhoz, hogy teljeskörűen tájékoztassák őket”, ezért indokoltnak tartja a javaslatot, megjegyezve, hogy a korábbi centrista osztrák kormányok „kudarcot vallottak bevándorlási politikájukkal.”