Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zarándokút 300 km/órával

2018.09.26. 09:27

Kedden a szaúdi uralkodó átadta az új gyorsvasutat, ami az Iszlám két Szaúd-Arábiában található szent városát, Mekkát és Medinát köti össze a Vörös-tenger partján fekvő kikötővároson, Dzsiddán keresztül.

A Harmain Expressz 35 szerelvénye 300 kilométer/órás sebességre képes, így a 450 kilométeres távot másfél-két óra alatt is le lehet tudni. Idén napi nyolc szerelvényt indítanak mindkét irányba, ezt a számot emelik jövőre tizenkettőre. Mekkában a pályaudvart a Nagymecsettől négy kilométerre építették fel, és a tervek szerint óránként 20 ezer utas érkezésével is meg tud birkózni.

Szaúdi remények szerint az üzemszerű működését hétfőn kezdő vonal jelentősen megkönnyíti majd a az évi 60 millió zarándok életét, akiknek eddig Mekka és Medina között hat órát kellett a buszon döcögnie.

A vasútvonalat két fázisban két külön nemzetközi konzorcium építette, és csak hat éves csúszással sikerült befejezni. Közben az építési költségek is megugrottak, a vonal átszámítva

nem kevesebb mint 1 billió 846 milliárd forintba került.