Tibor
2 °C
8 °C

Németország bocsánatot kért Szaúd-Arábiától

2018.09.26. 06:12

Rendezte diplomáciai vitáját Németország és Szaúd-Arábia, megegyeztek arról, hogy visszatér Berlinbe Rijád németországi nagykövete

- közölte kedden Heiko Maas német külügyminiszter Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán New Yorkban.

A két ország diplomáciai kapcsolatai tavaly novemberben romlottak meg a szaúdi luxuspuccs mellékhajtásaként jelentkező libanoni válság idején, amikor is Szaad Haríri libanoni kormányfő egy Szaúd-Arábiából közvetített élő tévéadásban mondott le pozíciójáról. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték, ugyanis hetekig nem tért vissza hazájába.

Berlin és Rijád között azután alakult ki a viszály, hogy Sigmar Gabriel volt német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. Gabriel ugyanis leszögezte, hogy

Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. És ha ezt el akarják kerülni, akkor Harírinek haza kell térnie.

Gabriel azt is hozzátette, hogy (a felekezeti konfliktusok által szabdalt, egységesnek amúgy sem mondható) Libanonnak nem szabad "Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé" válnia. rijádnak az sem tetszett, hogy a német külügy korábbi szociáldemokrata vezetője a régióban folytatott szaúdi külpolitikát "kalandozásnak" nevezte. Rijád neheztelése jeléül hazarendelte Berlinbe akkreditált nagykövetét.

Németország idén januárban bejelentette a jemeni katonai intervencióban részt vevő feleknek történő fegyverszállítások befagyasztását is, és ez is szópárbajhoz vezetett a vezető szunnita hatalommal - a morális megfontoláson alapuló ötletet egyébként Berlin végül ejtette, miután a német cégek évi több százmillió eurós megrendelésektől estek volna el. 

Maas kedden elnézést kért elődje (egyébként nem kevés igazságot tartalmazó) kijelentéséért, közölte:

egyértelműbben kellett volna fogalmaznunk kommunikációnkban, (...) hogy elkerüljük az ilyesfajta félreértéseket Németország és a Szaúd-arábiai Királyság között.

Úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hónapokban "félreértés árnyékolta be" Berlin egyébként erős és stratégiai kapcsolatait Rijáddal, és ezt őszintén bánják. Dzsubeir üdvözölte Maas mondanivalóját és meghívta Szaúd-Arábiába, hogy megerősítsék a két ország kapcsolatait.