Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump mészárosnak nevezte Oroszországot

2018.09.26. 18:05

Szokatlan módon igyekszik együttműködést kovácsolni Donald Trump az ENSZ Biztonsági Tanácsában Irán ellen. Az elnök – aki az ENSZ BT szerdai ülését is vezeti, mert jelenleg az Egyesült Államoké a testület soros elnöki tiszte – ehhez Oroszország együttműködését is meg kellene, hogy szerezze, bár nem sokkal előtte felszólalásában mészárlásnak nevezte azt, amit Oroszország és Irán Szíriában művel – írta a BBC. Hogy még csavarosabb legyen a nyilatkozat, Trump ezután kijelentette, hogy az Egyesült Államok mellett a két ország sokat tett azért, hogy Idlibben sikerült visszaszorítani a terroristákat.

Trump idén májusban mondta fel a 2015-ben, még Barack Obama alatt, az Egyesült Államok Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország által tető alá hozott egyezményt Iránnal és szankciókat léptetett életbe vele szemben.

A megállapodás célja az volt, hogy Irán polgári atomprogramja leple alatt sem juthasson atomfegyverhez. Cserébe akkor megszüntették az országgal szembeni szankciókat. Az EU továbbra is szeretné fenntartani az egyezményt, amely egyúttal a kereskedelmet is lehetővé teszi Iránnal. Erről kedden döntött is Brüsszel, létrehozva egy különleges mechanizmust, amely ezt az amerikai szankciók ellenére is biztosítja.

Trumpnak ennél fogva nehéz dolga lesz, ha létre akar hozni az Egyesült Államok vezetése mellett egy Iránnal szembeni szövetséget, épp annak a veszélynek – az iráni atomfegyvernek – a kiküszöbölésére, amelynek bekövetkeztével szemben épp a Washington által felrúgott egyezmény nyújtott garanciát.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini keddi nyilatkozata is azt jelzi, hogy ilyen újabb szövetség létrejöttére kevés az esély, azaz, Washingtonnak vissza kellene térnie a felrúgott atomalkuhoz.

Erre erősített rá szerdán a brit kormányfő is az ENSZ BT ülésén: „Továbbra is a legjobb módja annak elkerülésére, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő, és elkötelezettek vagyunk az egyezmény megőrzése mellett, miközben Irán továbbra is teljes mértékben betartja kötelezettségeit” – idézte Theresa Mayt az MTI.

Még beszédesebb, hogy a brit kormányfő az ülés előtt találkozott az iráni elnökkel az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának keretében. Haszan Róháni megköszönte Maynek a 2015-ös iráni atomalku iránt tanúsított további támogatását azt követően, hogy az Egyesült Államok májusban egyoldalúan felmondta azt, de további gyakorlati intézkedéseket kért az egyezmény megőrzése érdekében.