Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merényletet kíséreltek meg az afgán elnök ellen

2018.09.27. 12:18

Merényletet kíséreltek meg Asraf Gáni afgán elnök ellen az ország délkeleti részén fekvő Gazni tartományban, ahova látogatásra érkezett, az államfő nem sebesült meg - közölte az MTI.

Áref Núri, a tartományi kormányzó szóvivője közölte, hogy Gáni a kormányzói palotában tartózkodott, amikor rakétákkal vették célba az épületet. Ramazán Ali Mohszeni, a tartományi rendőrség helyettes vezetője azt mondta, hogy az egyik rakéta az épülettől 200-300 méterre csapódott be. Nem voltak áldozatai a támadásnak.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a merényletkísérlet elkövetőjeként.

Augusztus elején a szélsőséges tálibok átfogó támadást indítottak a stratégiai helyen fekvő Gazni ellen. Az afgán hadsereg az amerikai légierő támogatásával több napos harcok árán sikeresen visszaverte a támadást. A harcoknak több mint 200 halálos áldozata volt. A tálibok ostroma óta Asraf Gáni másodszor kereste fel a tartományt.

Az afgán elnök augusztus közepén is célpontja volt egy nagyszabású támadásnak, amikor több mint 30 aknát lőttek ki a kabuli elnöki palotára. A támadásban hatan megsebesültek, és az elnök többször kénytelen volt megszakítani élőben közvetített beszédét. Az akció elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.