Judith Sargentini: A magyar jelentés nem egy pamflet

20180911 EP-075619B FMA 201
2018.09.27. 06:36

Judith Sargentini visszautasítja a magyar kifogásokat a Magyarországról készített jelentésével kapcsolatban. A zöldpárti európai parlamenti képviselő az APA osztrák hírügynökség által szerdán közölt interjúban azt állította: ellentétben azzal, amit a magyar kormány állít, a beszámolóban nincs hiba, és készítésekor kizárólag olyan forrásokra támaszkodott, amelyekben senki sem kételkedhet komolyan.

A jelentés, amelynek szeptember 12-i elfogadásával kezdeményezték az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, nem "zöld pamflet", hanem a "létező problémák alapos felsorolása".

Az APA emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány szerint Judith Sargetini nem kereste a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. "Próbáltam, és ezt ők is tudják" - válaszolta erre a holland politikus.

Mint mondta, nem arról van szó, hogy csak Magyarországot szúrják ki és állítják egyedüliként pellengérre Lengyelország mellett. Az Európai Parlament intenzíven foglalkozik a jogállamiság romániai vagy éppen a sajtószabadság szlovákiai és máltai helyzetével. A magyar kormány azonban mindent megpróbál a jelentés és a szavazás lejáratására, és még attól sem riad vissza, hogy becsmérelje őt.

Véleménye szerint az európai uniós alapértékek rendszerszintű súlyos megsértéséről szóló jelentés nyomán semmi sem fog változni Magyarországon. Mindazonáltal sok levelet kapott a magyaroktól, amelyekben köszönetet mondanak neki - mondta. Szerinte sokan érzik úgy, hogy támogatják őket azáltal, hogy fellépnek az érdekükben és az Európai Parlament kifejezi szolidaritását. "Ez jel más európai uniós országok lakosainak is, akik hasonló dolgoktól tartanak" - tette hozzá.

Judith Sargentini a Bécsben adott interjúban szorgalmazta, hogy az unió soros elnökségét ellátó Ausztria kancellárja tűzze napirendre a Magyarországgal szembeni eljárás ügyét az Európai Unió Tanácsának legközelebbi ülésén. Hozzáfűzte, "nagyon örült", hogy az EP-szavazás előtt Sebastian Kurz nyilvánosan támogatta az eljárást. Ha azonban az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) hagyná elsikkadni a témát, az az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) erkölcsi győzelmét jelentené szerinte. A Néppárt koalíciós partnere az eljárás kezdeményezése ellen szavazott az EP-ben.

Judith Sargentini szerint az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak rendkívül komolyan kell vennie az EP-ben zajlott szavazást, ugyanis a képviselők jelentős többsége támogatta az eljárás megindítását, a baltól a jobboldalig, mind a 28 tagországból. Külön megemlítette Manfred Webert, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki szeretne Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "örökébe lépni". Hozzátette, ha az ügyből "nem lesz semmi, annak a politikai akarathoz lesz köze".

(Borítókép:  Fred MARVAUX / Európai Parlament)  • Tippek
  • Hírek