Kommandósok fogták el a szlovák újságíró-gyilkosság gyanúsítottjait

42611805 2178234825540061 5474180172326371328 o
2018.09.27. 09:09 Módosítva: 2018.09.27. 23:22

Hétfőn írtuk, hogy tüntetéseket kezdenek Szlovákiában, amiért 7 hónap alatt sehová sem jutott a nyomozás a meggyilkolt újságíró ügyében. Ezután csütörtök reggel váratlanul rajtaütött a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a gyanúsítottakon. Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és feleségét februárban lőtték agyon a saját házukban, amiből akkora belpolitikai botrány lett, hogy abba belebukott a kormány is.

A letartóztatás után házkutatást tartottak a rendőrök, későbbre ígértek bővebb tájékoztatást, írja a Paraméter. A Bumm.sk szerint Sz. Tamás, az egyik letartóztatott még mindig a gútai házban tartózkodik, ahol rendőri felügyelet alatt áll. Egyelőre nem tudni, mikor távoznak vele a helyszínről, de a helyszíni beszámolók alapján a kocsiját és számítógépét már lefoglalták, ezért a délutáni órákban várhatóan elszállítják a gyanúsítottat.

A szlovák főügyészség közleményt adott ki, mi szerint nem adnak bővebb tájékoztatást az eljárás menetéről. „A főügyész érdeke, hogy a bűnügyet kivizsgálják, beleértve a megrendelő vagy a megrendelők megtalálását is” – jegyezte meg Andrea Predajňová, a főügyészség szóvivője. Egyúttal arra kéri az ügy sértetteit, hogy visszafogottan nyilatkozzanak. „Amint a helyzet engedi, az ügyészség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot” – tette hozzá.

A beszámolók szerint Gútán a rendőrség reggel 4-től mozgott, majd később egy rendőrségi helikopter is feltűnt. Csütörtök délelőtt még mindig tart a házkutatás, kutyás rendőrök, kommandósok tartózkodnak a helyszínen. Az éjjel három utcában csaptak le a rendőrök: a Harcsa utcában, Erdő utcában és a Laco Novomeský utcában. Csütörtök délelőtt már csak a Harcsa utca egy része van lezárva.

A szlovák A Denník N újság szerint a képen középen látható férfi a Tomáš Sz. nevű gyanúsított.
A szlovák A Denník N újság szerint a képen középen látható férfi a Tomáš Sz. nevű gyanúsított.

A maffia és a politika összefonódásáról írt

A 27 éves újságíró főleg adócsalások feltárásával foglalkozott, köztük a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez köthető emberek ügyeivel. Halála előtt Kuciak éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra.

Utolsó cikkének (Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek) magyar fordítását a Paraméteren lehet elolvasni.

 A Dennik N információi szerint nyolc embert vettek őrizetbe. Köztük van a gyilkosság elkövetője is. A többiek a végrehajtásban segítettek.

A TV JOJ értesülései szerint a házkutatás egy volt gútai rendőrnél, bizonyos Sz. Tamásnál volt.

Az Új Szó helyszíni tudósítójának helyiek megerősítették ezt a hírt.

A gútaiak szerint az elfogott Tamás nevű korábban komáromi nyomozó volt. A Paraméter szerint a rendőrség után őrző-védőként dolgozott hajókon. Később pedig egy bioboltot működtetett Gútán.

A Denník N közölt egy képet az Sz. Tamás nevű gyanúsítottról. A lap szerint a férfi korábban az Európai Biztonsági Akadémia kiképzésén esett át és hajókon szolgált fegyveres őrként. A kép a férfi Facebook-profijáról származik.

A Bumm.sk tudósítójának többen jelezték, hogy nem lepődnének meg, ha beigazolódna róla a feltételezés. Egy magának való, ám sokszor keménykedő férfi hírében áll.

A helyiek szerint Tamás "szabadúszóként" dolgozott: több megbízást is kapott, hogy ijesszen rá emberekre.

Elmondásuk szerint előfordult az is, hogy bizonyos behajtásoknál "vaskos pénzkötegeket tartalmazó borítékkal" fizették ki, ilyen súlyos ügyei azonban korábban nem voltak. Továbbá felmerült az is, hogy a férfi kapcsolatban állt a dunaszerdahelyi és a nagymegyeri alvilággal. A gyanúsított férfiről az is kiderült, hogy az Európai Biztonsági Akadémián képezték ki, amelynek központja Lengyelországban található. Két héten át tartózkodott itt, ahol fegyverekkel tanították meg bánni, valamint földi közelharcot is oktattak neki. Főleg VIP emberek őrzésére tanították. Egy rendőr elmondása szerint Tamás egy ideig nyomozóként dolgozott, de alkalmatlannak bizonyult a munkára, ezért kirúgták. Ezután behajtóként dolgozott alkalmi megbízásokkal.

A lap információi szerint az ügynek van egy másik gyanúsítottja is, aki korábban a fegyveres erőknél szolgált, és rokoni kapcsolatban áll a Tamás nevű komáromi nyomozóval. A Pluska információi szerint az Erdő utcában őrizetbe vették Tomáš unokatestvérét, Miroslavot.

A cseh Respekt hírportál azt írja, a gyanúsítottak elfogásához hozzájárultak azok a felvételek, amelyeket egy amerikai műhold készített a gyilkosság idején a környékről.

A szlovák rendőrség felvételei az akció egyik helyszínéről
A szlovák rendőrség felvételei az akció egyik helyszínéről
Fotó: Polícia Slovenskej republiky

Jelentős előrelépés?

A letartóztatás a szlovák belügyminiszter szerint jelentős előrelépés a nyomozásban „Információim szerint a rendőrség megközelítőleg 200 kihallgatást végzett el, több tucat szakértői véleményt adott ki, valamint további számtalan bizonyítékot ellenőrzött Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. A nyomozói csapatban több mint 90 személy dolgozik. Ugyan nincsenek konkrét információim a gyilkosság nyomozásával kapcsolatban, de már egyértelmű a jelentős előrelépés. Köszönettel tartozom minden egyes rendőrnek, szemtanúnak és annak, aki segített az ügy felderítésében“ – írta Denisa Saková belügyminiszter a közösségi oldalán.

A szlovák miniszterelnök Facebookon írt a letartóztatások után. Peter Pellegrini örömmel fogadta a hírt a letartóztatásról, és értékeli a nyomozók, valamint az ügyészség professzionális munkáját.

Örülök, hogy a hatóságok reálisan is cselekednek. Bízom benne, hogy sikerül felderíteni ezt a brutális tettet, valamint sikerül elfogni a megrendelőket, hogy többé ne húzza szét a társadalmunkat.

Az újságíró utolsó riportja az olasz maffiáról és állítólagos politikai kötődéseikről szólt. Néhány maffiatagot, köztük Antonino Vadalát őrizetbe vették a gyilkosság után, de aztán szabadlábra kerültek.

A gyilkosság után komoly belpolitikai válság alakult ki, ami Robert Fico miniszterelnök lemondásához vezetett.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra kerülése után először a belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását kezdték követelni, több nagy tüntetés is volt. A Fico fontos szövetségesének számító Robert Kalinák belügyminiszter mondott le elsőként, valamint a Most-Híd is a botrány elején jelezte, hogy az akkori kormánnyal nem akar koalícióban együtt dolgozni. Robert Fico hiába próbálta Soros Györgyre fogni a belpolitikai válságot, ez tovább rontott a helyzetén, kénytelen volt lemondani. Rövid kormányválság után, végül előrehozott választások nélkül sikerült új miniszterelnököt találni. Arról, hogy mi történt közvetlenül Jan Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása után, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(Borítókép: Polícia Slovenskej republiky)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport