Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump meg van győződve róla, hogy nélküle háború lenne

2018-09-26T224607Z 1622238365 RC1B2BFA91B0 RTRMADP 3 UN-ASSEMBLY
2018.09.27. 07:29 Módosítva: 2018.09.27. 07:29

Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán.

Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen. Annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsongun észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt.

Jó kapcsolatunk van. Ő kedvel engem, én kedvelem őt, kijövünk egymással. Ő meg akar állapodni, én is meg akarok állapodni.

Trump nem fog "határidős játékot" játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan. "Nem játszunk ilyet. Nem számít, ha két évbe, három évbe vagy öt hónapba telik" az atommentesítés.

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsongun ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak "a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól. "Ez el fog tartani egy ideig" - mondta Pompeo. "Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva" - tette hozzá.