Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump meg van győződve róla, hogy nélküle háború lenne

2018-09-26T224607Z 1622238365 RC1B2BFA91B0 RTRMADP 3 UN-ASSEMBLY
2018.09.27. 07:29 Módosítva: 2018-09-27 07:29:48

Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán.

Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen. Annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsongun észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt.

Jó kapcsolatunk van. Ő kedvel engem, én kedvelem őt, kijövünk egymással. Ő meg akar állapodni, én is meg akarok állapodni.

Trump nem fog "határidős játékot" játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan. "Nem játszunk ilyet. Nem számít, ha két évbe, három évbe vagy öt hónapba telik" az atommentesítés.

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsongun ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak "a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól. "Ez el fog tartani egy ideig" - mondta Pompeo. "Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva" - tette hozzá.