Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már Csehországban is van halálos áldozata a nyugat-nílusi láznak

2018.09.28. 05:58

Egy idős asszony a nyugat-nílusi láz első halálos áldozata Csehországban, írja az MTI a cseh Nova televízió alapján. A hírt megerősítette Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter is.

Az áldozat egy 72 éves nő, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett. Mostanában nem járt külföldön, vagyis hazájában fertőzte meg a vírus. Csehországban korábban már néhány ember megbetegedett nyugat-nílusi lázban, de mindnyájan külföldön kaptak fertőzést.

Gabriela Stepanyova, az egészségügyi tárca szóvivője 

a globális felmelegedéssel hozta kapcsolatba azt, hogy Csehországban is felbukkant a kór. Még nem fordult elő, hogy emberről emberre terjedt volna a kór.

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, a kór már Szerbiában, Romániában, Görögországban, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Koszovóban is voltak halálos áldozatok. Magyarországon nincs járványveszély.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt.

A legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, illetve a krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvedőkre is veszélyes. A fertőzöttek négyötöde tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek csaknem ötödében a megbetegedés enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, és magától gyógyul.

Az esetek kis hányadában azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár a beteg halálához vezethet.