Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kivezettek egy újságírót Merkel és Erdogan sajtótájékoztatójáról

2018-09-28T112014Z 2040053366 RC1D59034440 RTRMADP 3 GERMANY-TUR
2018.09.28. 13:44 Módosítva: 2018.09.28. 16:23

Megfogtak és kivezettek egy embert a biztonságiak Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan közös berlini sajtótájékoztatójáról.

A férfinak volt érvényes akkreditációja. Mint kiderült: a Hamburgban élő Ertugrul Yigit nevű török újságírót, az Avrupa Postasi című, Erdogan-kritikus lap munkatársát vezették ki. A férfi a pólóján a "Szabadságot az újságíróknak" feliratot viselte, és hangos tiltakozásba kezdett a sajtótájékoztatón.

Az eset akkor történt, amikor Merkelt és Erdogant arról kérdezték, milyen tárgyalásokat folytattak a Törökországban terrorvádak miatt bebörtönzött német állampolgárok kiszabadítása ügyében.  

Az újságíró, akit kikísértek a biztonságaik Angela Merkel Tayyip Erdogan sajtótájékoztatójáról Berlinben, 2018. szeptember 28-án
Az újságíró, akit kikísértek a biztonságaik Angela Merkel Tayyip Erdogan sajtótájékoztatójáról Berlinben, 2018. szeptember 28-án
Fotó: Fabrizio Bensch

Mint megírtuk: az emberi jogok durva megsértése miatt tüntetések és elég fagyos hangulat fogadja Erdogant Berlinben. Korábban felmerült, hogy a török elnök lemondja a közös sajtótájékoztatót Merkellel. A nemzetközi sajtótájékoztatóra ugyanis regisztrálta magát Can Dündar, a Cumhuriyet című török lap egykori főszerkesztője is, akit a török titkosszolgálat szíriai fegyverszállításairól szóló tényfeltáró anyag miatt Törökországban öt év tíz hónap börtönre ítéltek államtitoksértésért. Az újságíró az eljárás elől Németországba menekült, a török kormány a kiadatását követeli Berlinből. Dündar péntek délelőtt közölte: ugyan regisztrációját elfogadták Erdogan sajtótájékoztatójára, de azon nem kíván jelen lenni.

A neve szóba került a két politikus sajtótájékoztatóján is.  Merkel azt mondta: Dündar maga döntött úgy, hogy nem jön el a sajtótájékoztatóra. A kancellár emellett külön kiemelte, hogy minden a sajtótájékoztatóra  akkreditált újságírónak alapvető joga, hogy azt kérdezzen, amit akar. Erdogan ezzel szemben azt mondta: Dündart elítélték Törökországban, a török hatóságok számára ő egy bűnöző, egy ügynök, aki államtitkokat hozott nyilvánosságra.  

Törökországban a 2016-os puccskísérlet óta több szerkesztőséget megszüntettek, és sok újságírót börtönöztek be

Merkel és Erdogan sajtótájékoztatójának legfontosabb kijelentései:

  • Merkel szerint mélyreható nézeteltérések vannak a két ország vezetése között. Ezek legfőképpen a jogállamiság és az emberi jogok ügyében vannak, és ezeket mindig szóvá kell tenni, mert csak a párbeszéd vezethet el a megértésig.
  • Merkel szerint ugyanakkor sok közös érdek köti össze a két országot: mindeketten NATO-tagok, közösen akarják legyőzni a terrorizmust, közösen kell kezelni a szíriai polgárháborút, a migráció kérdését, és Németországban több millió török él. 
  • Októberben a szíriai polgárháborúval kapcsolatban német-török-francia-orosz csúcstalálkozót kezdeményeznek.
  • Merkel és Erdogan konkrétan beszéltek a 2016-os törökországi puccskísérlettel összefüggésben Törökországban letartóztatásba helyezett német állampolgárok ügyéről.
  • Arról a török követelésről, hogy minősítsék terrorszervezetnek a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és az amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát, Merkel azt mondta: a PKK betiltott szervezet Németországban, a Gülen-mozgalom kérdésében pedig a német szerveknek további információkra van szükségük a döntéshez.
  • Merkel elismerte, hogy Törökország nagyon fontos szerepet játszik az Európába irányuló menekülthullám mérséklésében, és az ott élő több mint hárommillió szír menekült ellátásban.
  • A komoly pénzügyi válsággal küzdő Törökország elnöke szerint elsősorban a gazdaság területén kell erősíteni az együttműködést.
  • Erdogan szerint a német félnek tiszteletben kell tartania a független török igazságszolgáltatás döntéseit.
  • Törökország továbbra is követeli a puccskísérlettel összefüggésben terrorizmussal gyanúsított, Németországban tartózkodó személyek és a "több ezer PKK-tag" kiadatását. Azt is elvárják, hogy adják át a török hatóságoknak a Cumhuriyet című lap Németországba menekült volt főszerkesztőjét, az "államtitkokat kiszolgáltató ügynök" Can Dündart.