Judit
2 °C
7 °C

Kivezettek egy újságírót Merkel és Erdogan sajtótájékoztatójáról

2018-09-28T112014Z 2040053366 RC1D59034440 RTRMADP 3 GERMANY-TUR
2018.09.28. 13:44 Módosítva: 2018-09-28 16:23:18

Megfogtak és kivezettek egy embert a biztonságiak Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan közös berlini sajtótájékoztatójáról.

A férfinak volt érvényes akkreditációja. Mint kiderült: a Hamburgban élő Ertugrul Yigit nevű török újságírót, az Avrupa Postasi című, Erdogan-kritikus lap munkatársát vezették ki. A férfi a pólóján a "Szabadságot az újságíróknak" feliratot viselte, és hangos tiltakozásba kezdett a sajtótájékoztatón.

Az eset akkor történt, amikor Merkelt és Erdogant arról kérdezték, milyen tárgyalásokat folytattak a Törökországban terrorvádak miatt bebörtönzött német állampolgárok kiszabadítása ügyében.  

Az újságíró, akit kikísértek a biztonságaik Angela Merkel Tayyip Erdogan sajtótájékoztatójáról Berlinben, 2018. szeptember 28-án
Az újságíró, akit kikísértek a biztonságaik Angela Merkel Tayyip Erdogan sajtótájékoztatójáról Berlinben, 2018. szeptember 28-án
Fotó: Fabrizio Bensch

Mint megírtuk: az emberi jogok durva megsértése miatt tüntetések és elég fagyos hangulat fogadja Erdogant Berlinben. Korábban felmerült, hogy a török elnök lemondja a közös sajtótájékoztatót Merkellel. A nemzetközi sajtótájékoztatóra ugyanis regisztrálta magát Can Dündar, a Cumhuriyet című török lap egykori főszerkesztője is, akit a török titkosszolgálat szíriai fegyverszállításairól szóló tényfeltáró anyag miatt Törökországban öt év tíz hónap börtönre ítéltek államtitoksértésért. Az újságíró az eljárás elől Németországba menekült, a török kormány a kiadatását követeli Berlinből. Dündar péntek délelőtt közölte: ugyan regisztrációját elfogadták Erdogan sajtótájékoztatójára, de azon nem kíván jelen lenni.

A neve szóba került a két politikus sajtótájékoztatóján is.  Merkel azt mondta: Dündar maga döntött úgy, hogy nem jön el a sajtótájékoztatóra. A kancellár emellett külön kiemelte, hogy minden a sajtótájékoztatóra  akkreditált újságírónak alapvető joga, hogy azt kérdezzen, amit akar. Erdogan ezzel szemben azt mondta: Dündart elítélték Törökországban, a török hatóságok számára ő egy bűnöző, egy ügynök, aki államtitkokat hozott nyilvánosságra.  

Törökországban a 2016-os puccskísérlet óta több szerkesztőséget megszüntettek, és sok újságírót börtönöztek be

Merkel és Erdogan sajtótájékoztatójának legfontosabb kijelentései:

  • Merkel szerint mélyreható nézeteltérések vannak a két ország vezetése között. Ezek legfőképpen a jogállamiság és az emberi jogok ügyében vannak, és ezeket mindig szóvá kell tenni, mert csak a párbeszéd vezethet el a megértésig.
  • Merkel szerint ugyanakkor sok közös érdek köti össze a két országot: mindeketten NATO-tagok, közösen akarják legyőzni a terrorizmust, közösen kell kezelni a szíriai polgárháborút, a migráció kérdését, és Németországban több millió török él. 
  • Októberben a szíriai polgárháborúval kapcsolatban német-török-francia-orosz csúcstalálkozót kezdeményeznek.
  • Merkel és Erdogan konkrétan beszéltek a 2016-os törökországi puccskísérlettel összefüggésben Törökországban letartóztatásba helyezett német állampolgárok ügyéről.
  • Arról a török követelésről, hogy minősítsék terrorszervezetnek a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és az amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát, Merkel azt mondta: a PKK betiltott szervezet Németországban, a Gülen-mozgalom kérdésében pedig a német szerveknek további információkra van szükségük a döntéshez.
  • Merkel elismerte, hogy Törökország nagyon fontos szerepet játszik az Európába irányuló menekülthullám mérséklésében, és az ott élő több mint hárommillió szír menekült ellátásban.
  • A komoly pénzügyi válsággal küzdő Törökország elnöke szerint elsősorban a gazdaság területén kell erősíteni az együttműködést.
  • Erdogan szerint a német félnek tiszteletben kell tartania a független török igazságszolgáltatás döntéseit.
  • Törökország továbbra is követeli a puccskísérlettel összefüggésben terrorizmussal gyanúsított, Németországban tartózkodó személyek és a "több ezer PKK-tag" kiadatását. Azt is elvárják, hogy adják át a török hatóságoknak a Cumhuriyet című lap Németországba menekült volt főszerkesztőjét, az "államtitkokat kiszolgáltató ügynök" Can Dündart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?