Jenő
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A legmagasabb harckészültségbe helyezték a szerb hadsereget

2018.09.29. 15:58
A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vucic köztársasági elnök, a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat tagjait a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték.

A szerbek készültségét az váltotta ki, hogy szombaton az észak-koszovói Gazivoda-tóhoz látogatott Hashim Thaci koszovói elnök, és látogatását a Rosu különleges egység tagjai biztosították – a 2013-as szerb-koszovói megállapodás szerint ez csak kivételes körülmények esetén lehetséges.

A szerb sajtóban megjelent az is, hogy a Rosu tagjai helyi szerbeket tartóztattak le, de ez állítólag nem igaz. A legfrissebb hírek szerint a koszovói elnök látogatását követően a különleges egység tagjai is visszavonultak.

Néhány hete Vucic is a Gazivoda-tóhoz utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Koszovóban kisebbségben élő szerbeket. A gazivodai mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára. A gát és a tó feletti irányítás évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerb kisebbség felügyelete alatt áll.

(MTI)