Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant egy elpusztíthatatlannak hitt F–35-ös

2018-09-28T120348Z 1285388900 RC11DD1C6E00 RTRMADP 3 LOCKHEED-F3
2018.09.29. 09:49
Dél-Karolinában lezuhant egy F–35B-s vadászbombázó, a világ legdrágább és a jelenlegi legmagasabb szintet képviselő vadászgépe. Ez az első F–35-ös a világon, amit balesetet szenvedett. A pilóta megúszta, de az anyagi kár 100 millió dollár.

Az F-35-ös a világ legdrágább most futó hadifejlesztése. A gépek, melyekről Trump elnök többször elmondta, hogy az ellenség számára „láthatatlanok” a következő három-négy évtized meghatározó típusai lesznek. Azok az országok, melyek hozzájuthatnak a Lockheed Martin által gyártott típushoz, a várakozások szerint komoly előnybe kerülnek – nem véletlen, hogy a török-amerikai feszültség egyik gócpontja éppen az, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e adni az oroszokkal kokettáló Ankarának F35-ösöket.

A tervek szerint összesen 3000 F35-öst fognak legyártani.  Az elszállt költségek és a gép kétséges hatékonysága ugyanakkor elég sok bírálatot kapott az elmúlt időben.  

Egyelőre nem tudni, mi okozta a még tesztüzemben repülő gép pénteki balesetét, az amerikai haditengerészet erről még semmit nem hozott nyilvánosságra. A pilótának sikerült katapultálnia, a vadászgép azonban megsemmisült – egyetlen ilyen gép ára 100 millió dollár körül van a becslések szerint.

(Borítókép: Egy F-35B vadászgép indul afganisztáni bevetésre a USS Essex helikopter-hordozó dokkhajó fedélzetéről 2018. szeptember 27-én. Fotó:  Matthew Freeman/U.S. Navy/Reuters)