Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 százalékkal csökkent az egykori NDK lakossága az újraegyesítés óta

2018.10.01. 21:05
Pedig Németországban összesen 3 millió fővel nőtt ezalatt a népesség - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Németországban 2017 végén 82,8 millió ember élt, 16,2 millióan a volt NDK területén fekvő tartományokban, 66,6 millióan pedig az ország nyugati részén - idézi a német statisztikusok adatait az MTI.

Az újraegyesítés évében, 1990-ben hárommillióval kevesebben, 79,8 millióan éltek az ország teljes területén. Azonban a keleti tartományokban bő kétmillió fővel, 11 százalékkal többen voltak, a nyugat tartományokban pedig mintegy ötmillióval, 8,2 százalékkal kevesebben.

Nagyok a különbségek

Az ország két része között az újraegyesítés után 28 évvel is jelentősek a különbségek.

A háztartások fogyasztási kiadásai például a legutóbbi adatok szerint

  • a volt NDK területén havonta átlagosan 2078 eurót (685 ezer forint) tesznek ki,
  • míg a nyugati tartományokban negyedével többet, 2587 eurót

- áll a Destatis jelentésében.

A munkanélküliség is más

A különbségek fennmaradását mutatja a német egység megvalósításának folyamatáról szóló új kormányzati elemzés is. A napokban kiadott dokumentum szerint a munkanélküliség ugyan történelmi mélypontra, 7,6 százalékra süllyedt a volt NDK területén, de így is jelentősen meghaladja a nyugati tartományokban regisztrált 5,3 százalékot.

De bizonyító erejű a tőzsde is. A legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok indexében, a frankfurti tőzsde DAX-30 mutatójában továbbra sincs egyetlen olyan vállalat se amelynek keleten van a központja.

A német egység napja

A megosztott ország újraegyesítéséről szóló keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés 1990. október 3-án lépett hatályba, a megállapodás révén az NDK az egyesült szövetségi köztársaság hat új tartományává vált.

Az évfordulós ünnepségeket mindig a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány, az idén Berlin szervezi.