Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A francia Serval-offenzíva sem tudta megakadályozni a civilek lemészárlását

2018.10.01. 22:31
Több mint két tucat civilt gyilkoltak meg fegyveres támadók a Mali keleti részén található Gao tartományban. A Nigerrel közös határ közelében turbános, motoros dzsihadisták őrjöngtek.

Mali északi részén lehetetlen megfékezni a dzsihadista halálosztagokat. Egy friss jelentés szerint a hétvégén kegyetlen fegyveresek legalább 25 civilt gyilkoltak meg Amalaoulaouban - közölte az AFP francia hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Motorral, turbánban

A motorkerékpáron közlekedő, turbánt viselő támadók a településhez érve tüzet nyitottak, és válogatás nélkül lőtték a lakosokat - mesélték a források, akik a támadás végrehajtásával a helyi dzsihadistákat gyanúsítják. A múlt kedden egy hasonló támadásban már 27 ember lelte halálát a Gao tartomány legfőbb városának számító Menakától 45 kilométerre nyugatra.

Halálzóna

Gao valaha fontos kereskedelmi központ volt, a transz-szaharai "selyemút" egyik központja, de mára Mali egyik legfeldúltabb régiójának számít. A térségben számos dzsihadista csoport tevékenykedik, a legnagyobb, az MNLA nevű hat éve kikiáltotta a Malitól független Azawad köztársaságot, ám a kormányerők, erőteljes francia katonai segítséggel kisöpörték a szedett-vedett csoportokból létrehozott köztársaságot.

Próbálnak visszavágni

A szélsőségesek azóta sem nyugszanak, öngyilkos merényleteket követnek el, majd ide-oda betörnek és válogatás nélkül gyilkolják azokat, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek a hadsereggel.

Párizs válaszul már 2013-ban elindította a Serval fedőnevű hadműveletet azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését. Ma már az akciót Barkhane-nak hívják, de sajnos átütő eredményt még nem hozott.