Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Álhírek terjedtek az Oktoberfesten, miután lecsapott a gyilkos állványozó

2018.10.01. 19:08
A müncheni rendőrségnek álhírek és találgatások ellen kellett fellépnie. Az Oktoberfesten, a világ legnagyobb sörfesztiválján valóban történt egy gyilkosság, de a bevándorlókról elterjedt fake news cunami nem volt igaz.

Az Oktoberfesten egy büntetett előéletű 42 éves állványozó olyan súlyosan bántalmazott egy 58 éves médiatanácsadót, hogy az a kórházban belehalt fejsérülésébe. Halált okozó testi sértés gyanúja miatt indult eljárást az ügyben. 1991 óta ez volt az első halálos kimenetelű bűncselekmény az Oktoberfesten.

Egyre ritkább

Tragikus hír, de szerencsére a hatalmas sörfesztivál ezzel együtt is viszonylag békés és biztonságos, a vasárnap ismertetett félidős mérleg szerint csaknem valamennyi bűncselekmény-típusnál csökkent az esetek száma, a szexuális bűncselekményeknél például 34-ről 21-re - adta hírül az MTI.

Beindult az álhírgyártás

Ugyanakkor a rendezvény sikerét nagyban veszélyeztethette volna, hogy elsősorban a Twitteren teljességgel megalapozatlan álhírek terjedtek el a gyilkosságról. Mint azt Oliver Timper, a müncheni rendőrség csoportvezetője elmondta, a rendőrség aktív fellépésre volt szükség a fake news áradat és más spekulációk terjesztése miatt.   

A Twitteren terjedő álhírek és találgatások főleg arról szóltak, hogy a feltételezett elkövető menedékkérő, mondta. A helyzet csak akkor enyhült, amikor a feltételezett elkövető az ügyvédje kíséretében szombaton jelentkezett a rendőrségen, és előkerült az a szemtanú is, akit a rendőrök kerestek.

Oliver Timper figyelmeztetett: mindenkinek alaposan meg kell vizsgálnia egy bejegyzés eredetét, mielőtt elkezdi terjeszteni.

Mindjárt vége

Az idei, 185. Oktoberfest október 7-ig tart, a ren dezvényre egy hét alatt 3,3 millióan látogattak el, ami nagyjából 300 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Egyre többen családostul, gyerekekkel vesznek részt a sörfesztiválon.

Borítókép: REUTERS/Andreas Gebert