Natália
1 °C
7 °C

Ausztria igyekszik megfékezni a horvát fasisztákat, ezért usztasa jelképeket tilt be

2018.10.01. 17:25
Ausztria a világ egyik legeltökéltebb „jelképbetiltó” országa. Tucatnyi önkényuralmi és modern terrorszervezet által használt szimbólumot tiltott már be, most a horvát usztasákon a sor.

Javasoljuk, hogy a tiltott szimbólumok osztrák listáján tüntessük fel a a horvát usztasák egyes jelképeit - mindezt Herbert Kickl osztrák belügyminiszter jelentette be. A Balkan Insight beszámolója alapján a második világháborúban a nácikkal kollaboráló, rengeteg tömeggyilkosságot elkövető és haláltábort is üzemeltető usztasák jelképrendszeréről azonnal vita bontakozott ki, mert egyes osztrák szervezetek szerint nem elég széles a betiltandó jelképek listája.

A bleiburgi megemlékezés

Ausztriában a betiltásnak azért van különös jelentősége, mert a horvát usztasák elég aktívak az országban. A foci vébé idején a sok Bécsben élő horvát rendre usztasa jelszavakkal ünnepelte, a végül második helyezést elérő horvát csapatot.

Ráadásul a horvát nacionalisták minden évben az osztrák-szlovén határ ausztriai oldalán, Bleiburgban emlékeznek a horvát háborús áldozatokra, civilekre és a nácikkal szövetséges horvát erők katonáira. A horvát és az osztrák katolikus egyház mellett sokáig a horvát kormány is támogatta a rendezvényt, de miután az utóbbi években rendre erőszakba, zavargásokba, letartóztatásokba fulladt az esemény, a kormány kihátrált a támogatók közül. A tervezett rendelet-módosítás 2019. március 1-jén, két hónappal a következő Bleiburg-gyűlés előtt léphet hatályba.

Osztrák tiltások

Ausztria már ma is rengeteg jelképet tilt, a klasszikus önkényuralmi szimbólumok mellett nyugati szomszédunknál olyan szervezetek jelképeinek a viselése is tilos, mint az al-Kaida, az Iszlám Állam, a Hamász, a Kurdisztáni Munkáspárt, a Muszlim Testvériség, vagy a török Szürke Farkasok.

Izraeli elnök

A horvát usztasa mozgalom reneszánsza nem először vezetett nemzetközi bonyodalomhoz. Legutóbb a Horvátországba látogató Reuven Rivlin izraeli elnök is szóvá tette, hogy Horvátországnak szembe kell néznie saját fasiszta múltjával, ha a két ország barátságra törekszik.

Rivlin ellátogatott Jasenovacra is, a horvát Auschwitzba is, ahol a helyi koncentrációs táborban 80-90 ezer embert öltek meg, köztük nagyon sok gyereket. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat is kivégeztek, A közvéleményt ebben az időszakban az is megbolygatta, hogy a tábor közelében egy horvát emlékműre felkerült a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszöntés szövege is, ezt az emlékművet végül hosszas huzavona után távolabbra szállították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?