Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Neonáci terrorszervezetet lepleztek le Chemnitzben

2018.10.01. 13:02 Módosítva: 2018-10-01 14:28:06

A német szövetségi ügyészség hat neonácit vett őrizetbe hétfőn szélsőjobboldali terrorszervezetet alapításának gyanújával. Az ügyészség szerint a szervezet célja az alkotmányos rend megzavarása volt, és ehhez fegyvereket is akartak szerezni.

A rendőrség hat 28-30 éves férfit tartóztatott le. A gyanú szerint a Chemnitzi Forradalom nevű szervezet fegyveres támadásokat akart elkövetni külföldiek, migránsok és másként gondolkodók ellen.

Az őrizetbe vett emberek a Chemnitzben és környékén működő futballhuligánok, szkinhedek és neonácik közé tartoznak. A csoport tagjai félautomata fegyvereket is be akartak szerezni. 

A hat embert Szászország és Bajorország tartományban vették őrizetbe, az akcióban legalább 100 rendőr vett részt. Több lakásban házkutatást tartottak. 

A csoport vezetője a 31 éves Christian K., aki már szeptember 14-én előzetes letartóztatásba került, miután a Pro Chemnitz elnevezésű szélsőjobboldali csoport tagjai az utcán üvegekkel, elektromos sokkolókkal támadtak külföldiekre, menedékkérőkre.

A 15 fős csoport tagjai "polgárőrségnek" nevezték ki magukat, legalább 7 embert állítottak meg az utcán, körbevették, idegenellenes kijelentésekkel gyalázták őket és a papírjaikat követelték. Egy iráni férfit hátulról dobtak fejbe sörösüveggel, aki megsérült. 

A rendőrség szerint a szeptemberi chemnitzi tüntetéseken történtek csak a "főpróbát" jelentették. A csoport azt tervezte, hogy október 3-án, a német egység napján egy nagyobb akciót hajt végre. 

Chemintzben augusztus végétől utcai tömegdemonstrációk kezdődtek, miután a városi fesztiválon egy kisebb utcai incidens után egy irakiakból, szírekből álló csoport késsel támadt rá egy társaságra. Egy 35 éves német–kubai állampolgár a kórházban belehalt sérüléseibe, két német–orosz állampolgár pedig megsérült.