Konrád, Tivadar
5 °C
22 °C

Elrettentő példaként beszélt Orbánról a német államfő

GettyImages-1042317168
2018.10.01. 21:54 Módosítva: 2018.10.02. 10:29

Az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia, mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő egy hétfői beszédében Münchenben. Steinmeier kiemelte, hogy Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket.

Esetükben ezt a nemzetiszocialista múlt tanulságaként teszik, de számos szomszédos országban a kommunista uralom felszámolása jegyében építettek olyan rendszert, amely az alkotmány és a jogrend kötelező erejére, illetve törvényhozói cselekvés bírósági és alkotmánybírósági ellenőrzésének civilizációs vívmányára épül, írta az MTI.

Steinmeier azzal folytatta, hogy ezek az államhatalom önkényes gyakorlását korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, „hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat.” Itt a hivatalos szövegtől eltérve Orbán Viktor legutóbbi tusnádfürdfői beszédét hozta fel példaként, ami alapján belátható, miről is beszél.

Azzal folytatta, hogy a tekintélyelvűség igényével fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére szolgálatkész embereket ültetnek. Az illiberális demokrácia gondolata Európa több részén fellendülőben van, ebben a rendszerben „a liberális demokráciának legalábbis az értékei már nem központi elemek az államszervezetben”, pedig az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia – fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

A szövetségi elnök azzal zárta gondolatát, hogy ezekért is nagyon fontos tudatosítani, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó liberális nyugati demokrácia európai vívmány, Európa pedig „jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett”.

Szijjártó: Nem leszünk bevándorlóország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: a német államfő nem tudja elfogadni a magyar emberek döntését, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország. Szijjártó szerint Frank-Walter Steinmeier pontosan tudja, hogy áprilisban a magyarok egy demokratikus választáson adtak kétharmados parlamenti felhatalmazást az Orbán-kormánynak, immár harmadszor. Az "úgynevezett liberális demokráciát hirdető országokról megtanultuk az elmúlt években", hogy nem tudják megvédeni a polgáraikat az illegális bevándorlással szemben, sőt meg sem kérdezik az embereket, hogy mit gondolnak erről. Ezzel szemben a magyar kormány többször is megkérdezte az emberek véleményét, és annak megfelelően cselekszik. "Mi ezt tartjuk demokratikus értéknek" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?