Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Dzsihadista toborzóhálózatra csaptak le a spanyol börtönökben

2018.10.02. 18:02

Spanyol börtönökben híveket, potenciális terroristákat toborzó dzsihadista hálózatra csaptak le a hatóságok - írja az MTI a spanyol belügyminisztérium közlése alapján. A csoport 25 tagját azonosították, akik 17 különböző spanyolországi büntetés-végrehajtási intézetben töltik  büntetésüket.

Vannak közöttük, akiket terrorizmus miatt ítéletek el, és olyan köztörvényes bűnözők is, akik a börtönévek alatt radikalizálódtak, és tették magukévá a dzsihadista eszméket. A szaktárca közleményében kitért arra, hogy a toborzás és térítés két módon zajlott, egyrészt személyesen, vagy pedig levélben, kihasználva, hogy annak tartalmát nem ellenőrzik.

A nyomozók úgy vélték, egyfajta "börtön front" jött létre, a csoport tervei közt szerepelt, hogy a fegyintézeteken belül támadjanak, ahogy arra 2016-ban a franciaországi Osny és idén a belgiumi Liége városának börtönében is példa volt. 

A spanyol sajtó a nyomozást ismerő forrásokra hivatkozva közölte: a hálózat tagjai között van két terrorista, akiket a 2004-es madridi terrortámadásokban való közreműködés miatt ítéltek el. Az al-Kaida által elkövetett, 191 ember életét követelő merényletsorozat vízválasztó volt az ország történetében, azóta a biztonsági erők kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi terrorizmusra. 

Az eltelt 14 évben mintegy háromszáz akcióban csaknem ezer embert tartóztattak le, amiért kapcsolatot tartott fenn vagy együttműködött terrorista szervezettel.