Megvárta, míg felszáll a gép, aztán ugrott a halálba

2018.10.02. 20:54

Hősnek nevezik és posztumusz kitüntettek egy légiforgalmi irányítót Indonéziában, aki százak életét mentette meg azzal, hogy az utolsó pillanatig állomáshelyén maradt és segítette egy repülőgép felszállását.

Indonéziában több százan vesztették életüket cunami és földrengés miatt a hétvégén. Egy repülőgép nem sokkal azelőtt startol el, hogy Palu szigetét elérte az árhullám. A gépet Ricosetta Maffela vezette, aki hősnek nevezte az őket elindító légi irányítót, a 21 éves Anthonius Gunawan Agungot. Mafella szerint ő volt az őrangyaluk, megmentette a személyzet és a gép utasainak életét.

2018-10-02T043651Z 955187038 RC1D1EE3E690 RTRMADP 3 INDONESIA-QU
Fotó: Social Media / Reuters

„Sietni akartam az indulással. Ott volt egy hang a fejemben, ami azt mondta, menjünk innen, de rögtön. Mondtam a személyzetnek és a földi kiszolgálóknak is, hogy gyorsítsunk." – mondta Mafella.

A gépe 18:02-kor szállt fel, egy perccel később rázta meg a szigetet egy 7,5-ös magnitúdójú földrengés. Ahogy az irányítótorony megremegett, az ott lévő dolgozók menekülni kezdtek, de Agung a helyén maradt, még figyelte, ahogy elemelkedik a gép.  "Batik 6311, a felszállás engedélyezve" – ezek voltak az utolsó szavai.

A menekülési útvonal ekkor már el volt torlaszolva, Agung is kiugrott az összeomló toronyból. Mielőtt megérkezett volna a segítség, belehalt sérüléseibe. 

Maffela később azt hallotta, hogy Agung társai megpróbálták rávenni, hogy hagyja el a tornyot, de ő azt mondta, várjanak, mert a Batik még kint van. 

A gépen lévő 147 ember nem tudta pontosan mi történt a felszállás után, a kapitány vette észre a tengeren keletkező furcsa hullámokat. Próbált az irányítótoronynak jelezni, de senki nem jelentkezett már onnan.

Később az Indonéziai Légi Közlekedés főtitkára nyilatkozta azt, hogy Agung élete utolsó pillanatáig elkötelezett volt munkája iránt, nem hagyta el a tornyot a gép felszállásáig és százak életét mentette meg ezzel. 

A légi irányító temetésén katonai tiszteletadást kapott, és a közösségi médiában is gyorsan elterjedt hősies tette.

(via BBC)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?