Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 1200 felett jár az indonéz cunami áldozatainak száma

2018.10.02. 09:28 Módosítva: 2018-10-02 11:13:47

1234-re emelkedett az indonéz földrengés és cunami áldozatainak száma, közölte a Reuters a helyi katasztrófavédelem adatai alapján.

Pénteken nagy erejű, 7,5-7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz (Sulawesi) szigetének középső részét. A rengéseket csaknem 2 méter magasságú szökőár követte, amely Donggalára és a közeli Palu városára csapott le.

Sok épület, több hotel és bevásárlóközpont összedőlt. Az áldozatok száma gyorsan emelkedik, hétfőn még 800-nál tartott a halottak száma.

A legtöbben a 380 ezer lakosú Paluban vesztették életüket. A természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol fesztivált tartottak éppen. A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy az összedőlt hotel mintegy hatvan embert temethetett maga alá.

Több más helyi szállodában is emberek tucatjai vannak még a romok alatt. A mentőegységek még nem tudtak megközelíteni minden érintett területet, ezért félő, hogy még több holttestet találnak majd.

Az indonéz Vöröskereszt azt jelentette a BBC-nek, hogy 34 indonéz egyetemista holttestét találták meg egy templom romjai között, amelyet sárlavina öntött el. Ők ahhoz a 86 fős csoporthoz tartoztak, akik egy bibliatáborba érkeztek a Palu közelében található Jonooge templomhoz. A másik 52 diák hollétéről egyelőre nem tudnak.  

Megkezdődtek a légi úton történő evakuálások, elsősorban Paluból, ahol még mindig emberek százai várakoznak. Szemtanúk beszámolói szerint a térségben nincs elég élelmiszer, olaj és gyógyszer, a benzinkutak előtt pedig hosszú sorok kígyóznak üzemanyagra várva.

Kedden újabb földrengés rázta meg Indonéziát. A közepes, 5,9-es erősségű földmozgás fészke körülbelül 10 kilométeres mélységben volt, Sumba szigetétől mintegy 40 kilométerre. A helyszín a múlt heti pusztító földrengés és cunami helyszínétől mintegy 1600 kilométerre, az ország déli részén található.

A mintegy 17 ezer szigetből álló Indonézia a 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

Az indonéz katasztrófavédelem szóvivője vasárnap azt mondta a riportereknek, hogy pénzügyi problémák miatt 2012 óta Indonézia egyik cunami előrejelző rendszere sem működött.