Öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban, sokan meghaltak

2018.10.02. 14:16

Öngyilkos merényletet követtek el a kelet-afganisztáni Nangarharban egy választási kampányrendezvényen kedden. A robbantásban 13-an meghaltak, negyvenen megsebesültek. A súlyos sebesültek miatt a halálos áldozatok száma még tovább emelkedhet, írja a tartományi szóvivőre hivatkozva az MTI.

A merényletet a város Káma nevű negyedében követték el Abdul Naszer Mohmand képviselőjelölt kampánygyűlésén. Mohmand független jelöltként indul az október 20-ra kitűzött parlamenti választásokon, amelyekkel párhuzamosan helyhatósági választásokat is tartanak. A kampány szeptember 28-án kezdődött.  A sebesültek többsége a jelölt hozzátartozója.

A választások kiemelt kampánytémája a biztonság.  Az Afganisztán Újjáépítéséért felelős Főfelügyelőség Hivatalának adatai szerint Afganisztán területének 14 százalékát tartják ellenőrzésük alatt kabuli kormány ellen fegyveres harcot vívó iszlamista tálib lázadók. A szélsőségesek elutasítják a voksolás lefolytatását. A helyi sajtó szerint az ország 34 tartományában lévő hétezer szavazókör harmada várhatóan zárva marad október 20-án.  A Pakisztánnal határos Nangarhar tartomány Afganisztán egyik legforrongóbb térsége.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Afganisztán keleti részén, különösen pedig Nangarhar tartományban a tálibok mellett 2015 óta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport