Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban, sokan meghaltak

2018.10.02. 14:16

Öngyilkos merényletet követtek el a kelet-afganisztáni Nangarharban egy választási kampányrendezvényen kedden. A robbantásban 13-an meghaltak, negyvenen megsebesültek. A súlyos sebesültek miatt a halálos áldozatok száma még tovább emelkedhet, írja a tartományi szóvivőre hivatkozva az MTI.

A merényletet a város Káma nevű negyedében követték el Abdul Naszer Mohmand képviselőjelölt kampánygyűlésén. Mohmand független jelöltként indul az október 20-ra kitűzött parlamenti választásokon, amelyekkel párhuzamosan helyhatósági választásokat is tartanak. A kampány szeptember 28-án kezdődött.  A sebesültek többsége a jelölt hozzátartozója.

A választások kiemelt kampánytémája a biztonság.  Az Afganisztán Újjáépítéséért felelős Főfelügyelőség Hivatalának adatai szerint Afganisztán területének 14 százalékát tartják ellenőrzésük alatt kabuli kormány ellen fegyveres harcot vívó iszlamista tálib lázadók. A szélsőségesek elutasítják a voksolás lefolytatását. A helyi sajtó szerint az ország 34 tartományában lévő hétezer szavazókör harmada várhatóan zárva marad október 20-án.  A Pakisztánnal határos Nangarhar tartomány Afganisztán egyik legforrongóbb térsége.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Afganisztán keleti részén, különösen pedig Nangarhar tartományban a tálibok mellett 2015 óta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív.