Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Halálos mérget küldtek levélcsomagban a Pentagonba

2018.10.02. 18:59 Módosítva: 2018.10.02. 21:20

Mérgező port küldtek levélben a Pentagonnak, írja a CNN.  Egyelőre két csomagot találtak, amikben a gyanú szerint ricin van. A leveleket hétfőn küldték be az Amerikai Védelmi Minisztériumba, ezért minden aznapi levelet karantén alá helyezték, az ellenőrzésük jelenleg is tart.

A hagyományos biológiai fegyvernek számító ricin a dísznövényként használt ricinuscserje termésében is megtalálható, emiatt könnyű hozzájutni, akár egy konyhában is ki lehet keverni. Rendkívül mérgező, fél milligramm már halálos dózisnak számít belőle, jelenleg nem létezik ellenszere. Kisebb mennyiségben magas lázat, hányást, gyomor-, illetve bélvérzést okoz, nagyobb mennyiség a központi idegrendszerre is hatással van, leállítja a máj vagy a vese működését, végül az egész keringési rendszer összeomlik, ami halálhoz vezet.

A csomagok nem jutottak be az Amerikai Védelmi Minisztérium épületébe, azok a levélellenőrző osztályon fennakadtak. Az egyiknek James Mattis védelmi miniszter, a másiknak John Richardson admirális, a tengerészeti hadműveletek irányítója volt a címzettje. Az FBI azonnal nyomozást indított, a leveleket elszállították.

Ted Cruz is pakkot kapott

Texas republikánus szenátora, Ted Cruz kedden kapott egy fehér porral töltött borítékot, két embert pedig kórházba szállítottak – írja az AP. A jelenleg újabb szenátori megválásztásán dolgozó Cruz a houstoni kampányközpontba kapott egy borítékot, benne az egyelőre azonosítatlan anyaggal. A csomagot a házon belül nyitották fel, majd rögtön evakuálták az épületet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?