Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Wikipédia megtiltotta, hogy a szélsőjobbos Breitbartra hivatkozzanak a szerkesztőik

2018.10.03. 16:46 Módosítva: 2018-10-03 16:46:55

Az angol Wikipédia szerkesztői megszavazták, hogy a szélsőjobbos, trumpista Breitbart újságot a jövőben nem fogadják el hiteles forrásnak, annak megbízhatatlansága miatt. A wikipédiások ugyanígy döntöttek az Infowars nevű konteógyárról is, írja a Vice

A szerkesztők azután hozták meg a döntést, hogy többször ellenőrizték a Breitbart cikkekben szereplő információkat, és rendszeresen előfordult, hogy azok hazugságok voltak.

"Több mint 2500 Breitbart link van a Wikipédián, többnyire a szócikkek forráslistájában. Azt gondolom, hogy az oldal nem számít megbízható forrásnak. Szerintem a jövőben nem kellene elfogadnunk forrásnak a Breitbartot, kizárólag akkor, amikor tisztán tényszerű, vitathatatlan állítások szerepelnek bennük magáról a lapról, vagy annak munkatársairól" – írta a kérdést szavazásra bocsátó Wikipédia-szerkesztő.

"Ugyanúgy érvénytelen forrásként kellene kezelnünk, mint a Daily Mail című lapot" – írta támogatóan egy másik. (A Daily Mail a második legnagyobb brit lap, amiben szokott szerepelni politikai tartalom is, és a Breitbarthoz hasonlóan inkább jobboldalinak tartják, de inkább bulvártémákkal foglalkozik, nem kapcsolódik olyan szorosan semmilyen politikai mozgalomhoz, mint mondjuk a Breitbart az alt-righthoz.)

A Breitbart egyelőre nem kommentálta a hírt. Múlt héten a Wikipédia az egyértelműen baloldali Occupy Democrats nevű oldal linkejeinek használatát tiltotta meg, szintén megbízhatatlanság miatt.