Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antiszemitizmussal vádolja az izraeli sajtó a lengyel miniszterelnököt

2018.10.03. 18:10 Módosítva: 2018-10-03 22:21:29

Kiszivárgott egy 5 éves hangfelvétel, amiben a jelenlegi lengyel miniszterelnök kifakad, hogy a kapzsi amerikai, zsidó, német, angol és svájci emberek kezében vannak a nagy befektetési alapok. A hírt leginkább az izraeli sajtó kapta fel, és az értelmezések szerint ezek a mondatok tekinthetők antiszemita megnyilvánulásnak.

A Haaretz beszámolója szerint a kedden kiszivárgott, 2013-aqs hangfelvételen Mateusz Morawiecki egy étteremben, vacsora közben beszélt a kapzsi külföldiekről. Ebben az időben Morawiecki bankárként dolgozott, emiatt néha összeült politikáról, pénzügyekről társalogni hozzá közelálló, befolyásos emberekkel. Lengyelországban ezért nem is arról zajlik a hangfelvételről szóló vita, hogy antiszemita nyilatkozatokat tett-e a miniszterelnök, hanem arról, hogy korrupciónak számít-e egy ilyen vacsorán beszélni politikai, pénzügyi kérdésekről.

Az, hogy a hangfelvétel miatt antiszemitizmussal vádolják Morawieckit, elég rosszkor jön a kormányfőnek, aki épp az amerikai Egyesült Államokba utazik, hogy külpolitikai kérdésekről egyeztessen - főleg a lengyel kormány zsidókkal és Izraellel kapcsolatos hozzáállásáról.

A 2015-ben hatalomra jutott jobboldali Jog és Igazságosság pártot az elmúlt években több alkalommal is többen nevezték antiszemitának. Morawiecki februárban arról beszélt, hogy a lengyeleknek semmilyen felelőssége nincs a holokausztban, az mind a megszálló német csapatok bűne. Erről itt írtunk hosszabban:

A lengyel kormány tervei között szerepelt az is, hogy büntethetővé teszik, ha valaki nyilvánosan olyan véleményt fogalmaz meg, amiben "Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget".

A törvény ellen élesen tiltakozott Benjámin Netanjáhu izraeli kormányfő, az Egyesült Államok, a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is, utóbbi elnöke szerint a törvény "elfojtja a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb jelenségével, azzal, milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédaik megsemmisítésében."

Végül a jogszabályból kivették a vitatott részt. A lengyel-izraeli diplomáciai viszályt júniusban lezáró nyilatkozatukban Mateusz Morawiecki és Benjámin Netanjahu kormányfők a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezéseket "rossznak" és "a haláltáborok létrehozásáért viselt német felelősséget kisebbítőnek" minősítették.