Antiszemitizmussal vádolja az izraeli sajtó a lengyel miniszterelnököt

2018.10.03. 18:10 Módosítva: 2018.10.03. 22:21

Kiszivárgott egy 5 éves hangfelvétel, amiben a jelenlegi lengyel miniszterelnök kifakad, hogy a kapzsi amerikai, zsidó, német, angol és svájci emberek kezében vannak a nagy befektetési alapok. A hírt leginkább az izraeli sajtó kapta fel, és az értelmezések szerint ezek a mondatok tekinthetők antiszemita megnyilvánulásnak.

A Haaretz beszámolója szerint a kedden kiszivárgott, 2013-aqs hangfelvételen Mateusz Morawiecki egy étteremben, vacsora közben beszélt a kapzsi külföldiekről. Ebben az időben Morawiecki bankárként dolgozott, emiatt néha összeült politikáról, pénzügyekről társalogni hozzá közelálló, befolyásos emberekkel. Lengyelországban ezért nem is arról zajlik a hangfelvételről szóló vita, hogy antiszemita nyilatkozatokat tett-e a miniszterelnök, hanem arról, hogy korrupciónak számít-e egy ilyen vacsorán beszélni politikai, pénzügyi kérdésekről.

Az, hogy a hangfelvétel miatt antiszemitizmussal vádolják Morawieckit, elég rosszkor jön a kormányfőnek, aki épp az amerikai Egyesült Államokba utazik, hogy külpolitikai kérdésekről egyeztessen - főleg a lengyel kormány zsidókkal és Izraellel kapcsolatos hozzáállásáról.

A 2015-ben hatalomra jutott jobboldali Jog és Igazságosság pártot az elmúlt években több alkalommal is többen nevezték antiszemitának. Morawiecki februárban arról beszélt, hogy a lengyeleknek semmilyen felelőssége nincs a holokausztban, az mind a megszálló német csapatok bűne. Erről itt írtunk hosszabban:

A lengyel kormány tervei között szerepelt az is, hogy büntethetővé teszik, ha valaki nyilvánosan olyan véleményt fogalmaz meg, amiben "Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget".

A törvény ellen élesen tiltakozott Benjámin Netanjáhu izraeli kormányfő, az Egyesült Államok, a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is, utóbbi elnöke szerint a törvény "elfojtja a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb jelenségével, azzal, milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédaik megsemmisítésében."

Végül a jogszabályból kivették a vitatott részt. A lengyel-izraeli diplomáciai viszályt júniusban lezáró nyilatkozatukban Mateusz Morawiecki és Benjámin Netanjahu kormányfők a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezéseket "rossznak" és "a haláltáborok létrehozásáért viselt német felelősséget kisebbítőnek" minősítették.  • Tippek
  • Bankszámla