Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18 külföldi civil szervezetet utasított ki Pakisztán

2018.10.04. 21:59

Az iszlámábádi vezetőség legújabb intézkedése a civil szervezetekkel szemben, hogy 18 külföldi civil szervezetet (NGO) utasított arra, hogy hagyjon fel tevékenységével és hagyja el az országot – közölte csütörtökön az ActionAid nevű segélyszervezet. 

A főként oktatással, szegénység elleni küzdelemmel és emberi jogokkal foglalkozó johannesburgi székhelyű szervezet egyenesen a pakisztáni belügyminisztériumtól kapta a felszólítást. Az ActionAid pakisztáni igazgatója szerint a tárca nem indokolta meg a döntését. Az NGO pedig az intézkedést "a civil társadalom és az emberi jogokat védő szervezetek elleni támadásként" értékelte – írja az MTI. 

Nem ez az első alkalom, hogy a pakisztáni kormány kiutasítja őket az országból, tavaly 26 másik NGO-val egyetemben már felszólította a civil szervezetet a dél-ázsiai ország elhagyására, a tavalyi felszólítást követően benyújtott fellebbezéseket pedig rendre elutasította a pakisztáni kormány.

A Reuters betekinthetett az ActionAid-nek megküldött levélbe, ami nem szól a döntés elleni fellebbezés lehetőségéről, mindössze nyitva hagyja a szervezetek számára, hogy félév múltán újra regisztráltassák magukat a hatóságoknál.

A döntés közvetlen áldozatai átlagos pakisztáni családok ezrei lesznek, akiket az ActionAid jogaik védelmében és egy jobb élet felépítése érdekében segített

– áll a szervezet nyilatkozatában.

CIA kémeknek gondolják őket

Elemzők szerint külföldi a civil szervezetek ellen irányuló döntés hátterében a pakisztáni vezetésnek az a gyanúja, hogy nyugati országok kémkedésre használnak egyes NGO-kat. 2017 decemberében a pakisztáni kormány egy segélyszervezetet például azzal vádolt, hogy "államellenes tevékenységet folytat".

Az Iszlámábád haragját a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet váltotta ki, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy hamis indokok alapján oltókampányt indított azért, hogy segítsen CIA-nek megtalálni az egykori al-Kaida vezért, Oszama Bin Ladent. A Save The Children tagadta a vádakat, az oltókampányt vezető pakisztáni orvos viszont jelenleg is börtönben van.

(MTI/Reuters)