Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ausztria és Dánia közös migrációs tervet dolgozott ki

2018.10.04. 18:12 Módosítva: 2018.10.04. 18:21

Ausztria és Dánia egyetért abban, hogy mindaddig nem szabad tartósan menekülteket letelepíteni az Európai Unióban, amíg a közösség nem változtat migrációs politikáján, írja az MTI az osztrák belügyminiszter és a dán bevándorlásügyi és integrációs miniszter bécsi tájékoztatójáról szóló tudósításában.

Amikor meg tudjuk azt mutatni, hogy újra a mi kezünkben van az ellenőrzés Európában, és nem az embercsempészek, hanem mi döntjük el, hogy ki juthat be az EU-ba, akkor gondolkodhatunk el a menekültek letelepítésén, mondta Herbert Kickl.

Az osztrák belügyminiszter hozzátette: Európának elsősorban azokra a menekültekre kellene összpontosítania, akik "összeegyeztethetők a mi értékrendszerünkkel, az emberiségről és a társadalomról vallott nézeteinkkel".

Herbert Kickl és Inger Stojberg közös sajtótájékoztatójukon bemutattak egy hét pontból álló  tervet  arról, hogyan kellene megújítani az uniós menekültpolitikát.

  • csak akkor lehetne Európában  menekülteket letelepíteni, ha sikerül az illegális migrációnak gátat szabni és a lakosság bizalmát helyreállítani.
  • Elsősorban a legkiszolgáltatottabb menekülteknek kellene segíteni azok helyett, akik megengedhetik maguknak, hogy embercsempészeknek fizessenek.
  • Fontosnak tartanák, hogy az EU jobban támogassa azokat a válságövezetekhez közeli országokat, ahol sok menekült él, azzal a céllal, hogy az emberek ne akarjanak útra kelni Európa felé.

Stojberg néhány órával korábban jelezte, hogy Dánia 2018-ban sem fogad be menekülteket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) programja keretében. Kickl szóvivője az APA érdeklődésére elmondta, hogy 2018-ban Ausztria sem fogad be menekülteket a letelepítési programok keretében, és ezt legalább az év végéig fenntartja.

A magyar Miniszterelnökség csütörtökön közleményben azt írta, hogy Magyarország ahogy Dánia is, a migrációval kapcsolatban a külső határok megvédését szorgalmazza.

Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár Koppenhágában mondta ezt, ahol aktuális európai uniós kérdésekről tárgyalt dán partnerével, Carsten Gronbech-Jensennel, további kormányzati szereplőkkel, valamint parlamenti képviselőkkel.

Magyarország üdvözli, hogy Dánia is a harmadik országokkal való együttműködés fokozását és a tömeges bevándorlás kiváltó okainak helyi szintű kezelését szorgalmazza a migrációval kapcsolatos uniós vitában, továbbá a kötelező kvótarendszert szintén nem tartja hatékony eszköznek a válság kezelésére. Hozzátette: az elsődleges cél továbbra is az illegális bevándorlás megállítása kell, hogy legyen a regionális kikötői platformok létrehozásával az EU területén kívül, és nem szabad olyan üzenteket közvetíteni a gazdasági migránsok tömegei felé, hogy Európa kapui nyitva állnak.

A magyar kormány szoros együttműködésre törekszik a schengeni rendszer működésének helyreállítása érdekében is Dániával, amely jelenleg az egyik legszigorúbb bevándorlásügyi jogszabályokkal rendelkező tagállam az EU-n belül. Koppenhága az EU jövőjével kapcsolatos fő kérdésekben Magyarországgal lényegében megegyező álláspontot képvisel, és szintén nem támogatja a mag és periféria tagállamok osztott, kétsebességes Európa gondolatát - mondta a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.