Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápától, Trumptól és Putyintól kér segítséget a katalán elnök

2018.10.04. 14:14

Nemzetközi közvetítést kért a katalán függetlenségi népszavazás megrendezéséhez mások mellett Ferenc pápától, Donald Trump amerikai elnöktől és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Quim Torra katalán autonóm elnök, írta az El Periódico katalán napilap.

Az újság közzétett egy szeptember 26-i keltezésű angol nyelvű levelet, amelyet a katalán függetlenségpárti vezető Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek írt, és rajta kívül összesen 43 vezetőnek, elnököknek, miniszterelnököknek továbbította.

Quim Torra ebben szorgalmazta, hogy előfeltételek nélkül kezdjen egymással tárgyalásokat a spanyol és a katalán kormány, szerinte nem áthidalhatatlan a szakadék, amely elválasztja pozícióikat. Azt írta, hogy nem a függetlenség azonnali megszerzésére összpontosít, hanem arra, hogy egy legális, kötelező érvényű, és igazságos referendumon keresztül garantálja a katalánok akaratának tiszteletben tartását.

A levél kapcsán a spanyol sajtó arról írt, hogy abban nyoma sincs annak az ultimátumnak, amelyet a katalán autonóm közösség elnöke kedden adott a spanyol kormányfőnek. Quim Torra két nappal ezelőtt a katalán parlamentben felszólította Pedro Sánchezt, hogy novemberig álljon elő konkrét javaslat a katalán önrendelkezés gyakorlásával kapcsolatban, különben a katalán függetlenségi pártok „nem tudnak garantálni semmiféle stabilitást a kongresszusban". A politikus ezzel arra utalt, hogy az országos törvényhozásban a szocialista kormány kisebbségben van, és a jövő évi költségvetési-tervezet benyújtására készül.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő válaszában azt írta, nem fogadnak el ultimátumot, és folytatják a párbeszéd útját. A spanyol és katalán vezető között egyébként tervben van egy barcelonai találkozó a közeljövőben, amelyről még júliusban Madridban állapodtak meg, amikor a frissen hatalomra került szocialista miniszterelnök fogadta Quim Torrát.

A két politikus akkor abban is megegyezett, hogy visszaállítják a kétoldalú kormányközi bizottságok működését, amelyek 2011 óta nem üléseztek. A spanyol kormányfő szeptember elején azt ajánlotta, hogy tartsanak népszavazást katalán autonómia alapokmányáról (Estatut), mivel Spanyolország autonóm közösségei közül Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson.

Quim Torra válaszában ezt elutasította, és egy, az állammal egyeztetett önrendelkezési referendum megrendezését követelte, amely viszont a spanyol kormánynak elfogadhatatlan, mivel azt az ország törvényei sem teszik lehetővé, írja az MTI.