Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták a kórházban gyengélkedő volt perui elnököt

2018.10.04. 23:14

A perui rendőrség letartóztatta csütörtökön a kórházban ápolt Alberto Fujimori volt államfőt - írta az MTI a La Republica című helyi napilapra hivatkozva. A 80 éves Fujimorit előző nap szállították be egy limai kórházba, közvetlen azután, hogy a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a számára korábban adott elnöki kegyelmet, s egyúttal elrendelte letartóztatását.

Fujimorinak most le kell töltenie az emberi jogsértések miatt kiszabott 25 évnyi börtönbüntetéséből a még hátra lévő 15 évet. Bűnrészesnek találták 25 ember halálosztagok által történt lemészárlásában, valamint egy ellenzéki politikus és egy üzletember elrablásában.

A 80 éves volt elnököt heves szívveréssel és alacsony vérnyomással kezelik - idézte a Canal N televíziós csatorna Fujimori kezelőorvosát. Mauro Medina belügyminiszter korábban még azt mondta, hogy a rendőrség a letartóztatással várni fog, amíg Fujimori elhagyja a klinikát. "A rendőrség teljesíti a bírósági határozatot, ahogy annak a világ bármelyik társadalmában lennie kell" - idézte Medinát az Andina helyi hírügynökség.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a betegeskedő Fujimorit, egészségi problémáira hivatkozva.