Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letiltották a mentő hajót a Földközi-tengeren, a civilek indítottak egy újat

2018.10.04. 19:43

Új hajót indított útnak olasz zászló alatt több civil szervezet a Földközi-tengerre azt követően, hogy a segélyszervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó nem hajózhat ki Marseille-i állomáshelyéről, mivel a panamai hajózási hatóság korábban visszavonta regisztrációját.

"A Mare Jonio (hajó) úton van! A Mediterraneával együttműködve visszatértünk a tengerre, hogy továbbra is éberen figyeljünk, és kihívást  intézzünk azzal az európai politikával szemben, amely  hagyja vízbe fulladni az embereket " - írta csütörtöki délutáni Twitter-bejegyzésében a Sea-Watch német civil szervezet, a kezdeményezés egyik támogatója.

A tengeri hajóforgalom megfigyelésével foglalkozó honlapok szerint az olasz lobogó alatt közlekedő Mare Jonio vontatóhajó szerda este hagyta el a szicíliai Augusta kikötőjét déli irányba. Az Aquarius 77 méteres hosszúságával szemben 37 méter hosszú Mare Jonio hajó nem alkalmas a tömeges embermentésre és -szállításra, sokkal inkább a veszélybe került hajók felkutatására és biztosítására.

A Mare Jonio útnak indításáról szóló hír előtt néhány órával érkezett meg állandó állomáshelyére, a dél-franciaországi Marseille kikötőjébe az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek Aquarius nevű hajója, amely az utolsó olyan civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely segítséget nyújt a tengeren balesetet szenvedett embereknek, akik illegálisan akarnak eljutni Európába.

Működése két és fél éve alatt az Aquarius a tengerből csaknem 30 ezer embert mentett ki, akiknek negyede kiskorú.

Az SOS Méditerranée és az MSF a múlt hétfőn számoltak be arról, hogy a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül. A civil szervezetek szerint az olasz kormány nyomást gyakorolt Panamára, hogy vonja vissza a hajó regisztrációját. Az olasz belügyi tárca ezt agadta.

Az SOS Méditerranée adatai szerint az elmúlt négy évben több mint 15 ezer, lélekvesztőkön elindult menedékkérő veszett a Földközi-tengerbe, írja az MTI.