Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Megszüntették a legmagasabb harckészültséget Szerbiában

2018.10.04. 09:40

Öt nap után megszüntette a szerb hadsereg legmagasabb fokú harckészültségét Alekszandar Vucsics köztársasági elnök - közölte a védelmi minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint a szerb hadsereg a többi biztonsági szolgálattal együtt továbbra is figyelemmel kíséri a biztonsági helyzetet az országban, és készen áll arra, hogy bármely pillanatban megvédje Szerbiát és a szerb állampolgárokat. 

Alekszandar Vucsics államfő a hadsereg főparancsnokaként a múlt szombaton rendelte el a legmagasabb fokú harckészültséget, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték, ahol Hashim Thaci koszovói elnök látogatását biztosították. 

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.  A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

(MTI)