Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel: Izrael mellett egy palesztin államost kellene létrehozni

2018.10.04. 17:18

Angela Merkel német kancellár Izraelben folytat tárgyalásokat, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott négyszemközti megbeszélésük után azt mondta, Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni. Ennek az egyik akadálya, hogy a telepesek ezt megnehezítik.

Az MTI a Jediót Ahronót című újság honlapjára hivatkozva azt írja, hogy Merkel hangsúlyozta az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát, és egyetértett azzal, hogy meg kell akadályozni Irán nukleáris törekvéseit. Igaz, ennek mikéntjéről másképp vélekedett, mint vendéglátója.

"Támogatom a két népnek - a zsidóknak és a palesztinoknak - két államot ígérő kétállami megoldást. Azt hallottam Benjámin Netanjahutól, hogy bíztatni kell a palesztinokat a visszatérésre a tárgyalóasztalokhoz, ezt is fogom tenni"- ígérte Merkel Jeruzsálemben.

Az együttes kormányülésre és a legmagasabb szintű tárgyalásokra Jeruzsálembe érkezett német kancellár megígérte, hogy tanácskozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a gázai helyzetről is. Izrael azzal vádolja  az Abbász vezette Palesztin Hatóságot, hogy szándékosan azért csökkenti a Gázának juttatott pénzeket, hogy gerjessze az elkeseredett gázaiak Izraelt fenyegető zavargásait.

"A könnyítések révén szerzett pénzek nem az iráni civileket, hanem az iráni  háborús gépezetet gazdagították, amely a Közel-Kelet elfoglalására készül" - hangsúlyozta Netanjahu a sajtótájékoztatón az iráni atomalkut ostorozva, amely szerinte dollármilliárdokat juttatott a terrorizmus  legnagyobb támogatójának.

Netanjahu megköszönte Merkelnek, hogy kiáll Izrael biztonsági érdekei mellett és szembeszáll a antiszemitizmussal.