Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mormonok is elfogadnák az orvosi célú marihuána legalizálását

2018.10.05. 05:33

Támogatásáról biztosította csütörtökön az Egyesült Államok Utah államában jelentős befolyással bíró mormon egyház az orvosi célú marihuánafogyasztás legalizálását a konzervatív tagállamban, írja az MTI. 

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza az AP amerikai hírügynökség írása szerint kompromisszumot kötött a legalizálás támogatóival, akik soraikban tudnak számos törvényhozót és a kormányzót is.

Utahban a novemberi időközi választások keretében arról is szavaznak a lakosok, hogy egyetértenek-e az orvosi célú marihuánafogyasztás legalizálásával. Ezt a mormon egyház elutasítja, de csütörtökön kompromisszumos megoldást talált a legalizálás híveivel.

Az időközi választásokon az amerikai képviselőház teljes, a szenátus egyharmadának összetételéről, kormányzókról és számos egyéb tisztségről döntenek az amerikai szavazók, ugyanakkor bevett szokás az Egyesült Államokban, hogy a választások idején egyéb, az adott államot érintő kérdésekről is a voksolnak. Missouri államban az orvosi, míg Michiganben és Észak-Dakotában az úgynevezett rekreációs célú marihuánafogyasztás törvényessé tételéről döntenek.

A utahi időközi választásokon szavazásra bocsájtott legalizálási kezdeményezéssel ellentétben a mormon egyházzal kötött kompromisszum több feltételt követel meg a marihuána használatát illetően: nem lehet otthon termeszteni a növényt, ha valaki túl messze lakik a gyógyszertártól, és egyes, a gyermekeknek vonzó ehető formájukat, például süteményeket sem árulhatják. A szavazásra bocsájtott verzió tiltja a marihuána szívását, de engedélyezné az ehető, illetve más, például kencék és elektromos cigarettafolyadék formájában történő értékesítést.

Gary Herbert kormányzó közölte, hogy a választásokat követően rendkívüli ülést hív össze az állami törvényhozásában, hogy a kompromisszumot törvénybe iktassa. Hozzátette: ha az időközi választáson megszavazzák az orvosi marihuána legalizálását, akkor az egyházzal kötött megállapodás fényében felülvizsgálják a törvénytervezetet.

A mormonok sokáig elutasították a könnyűdrog orvosi célú fogyasztását, ugyanis vallásuk tiltja a szerintük a testnek ártó szereket, így a kávét, az alkoholt és a dohányt is.

Az egyház azonban hirtelen változtatott álláspontján. Jack Gerard magas rangú egyházi tisztviselő közölte: izgalmasnak találják, hogy az egyház része lehet az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy enyhítsék az emberi fájdalmat és szenvedést a marihuána segítségével.

Az orvosi célú marihuána már több mint 30 amerikai államban legális. Vásárlásához orvosi receptre, illetve ajánlásra van szükség.