Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

A mormonok is elfogadnák az orvosi célú marihuána legalizálását

2018.10.05. 05:33

Támogatásáról biztosította csütörtökön az Egyesült Államok Utah államában jelentős befolyással bíró mormon egyház az orvosi célú marihuánafogyasztás legalizálását a konzervatív tagállamban, írja az MTI. 

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza az AP amerikai hírügynökség írása szerint kompromisszumot kötött a legalizálás támogatóival, akik soraikban tudnak számos törvényhozót és a kormányzót is.

Utahban a novemberi időközi választások keretében arról is szavaznak a lakosok, hogy egyetértenek-e az orvosi célú marihuánafogyasztás legalizálásával. Ezt a mormon egyház elutasítja, de csütörtökön kompromisszumos megoldást talált a legalizálás híveivel.

Az időközi választásokon az amerikai képviselőház teljes, a szenátus egyharmadának összetételéről, kormányzókról és számos egyéb tisztségről döntenek az amerikai szavazók, ugyanakkor bevett szokás az Egyesült Államokban, hogy a választások idején egyéb, az adott államot érintő kérdésekről is a voksolnak. Missouri államban az orvosi, míg Michiganben és Észak-Dakotában az úgynevezett rekreációs célú marihuánafogyasztás törvényessé tételéről döntenek.

A utahi időközi választásokon szavazásra bocsájtott legalizálási kezdeményezéssel ellentétben a mormon egyházzal kötött kompromisszum több feltételt követel meg a marihuána használatát illetően: nem lehet otthon termeszteni a növényt, ha valaki túl messze lakik a gyógyszertártól, és egyes, a gyermekeknek vonzó ehető formájukat, például süteményeket sem árulhatják. A szavazásra bocsájtott verzió tiltja a marihuána szívását, de engedélyezné az ehető, illetve más, például kencék és elektromos cigarettafolyadék formájában történő értékesítést.

Gary Herbert kormányzó közölte, hogy a választásokat követően rendkívüli ülést hív össze az állami törvényhozásában, hogy a kompromisszumot törvénybe iktassa. Hozzátette: ha az időközi választáson megszavazzák az orvosi marihuána legalizálását, akkor az egyházzal kötött megállapodás fényében felülvizsgálják a törvénytervezetet.

A mormonok sokáig elutasították a könnyűdrog orvosi célú fogyasztását, ugyanis vallásuk tiltja a szerintük a testnek ártó szereket, így a kávét, az alkoholt és a dohányt is.

Az egyház azonban hirtelen változtatott álláspontján. Jack Gerard magas rangú egyházi tisztviselő közölte: izgalmasnak találják, hogy az egyház része lehet az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy enyhítsék az emberi fájdalmat és szenvedést a marihuána segítségével.

Az orvosi célú marihuána már több mint 30 amerikai államban legális. Vásárlásához orvosi receptre, illetve ajánlásra van szükség.