Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beismerő vallomást tett a Fehér Házba gyanús leveleket küldő utahi férfi

2018.10.05. 05:49

Beismerő vallomást tett a korábban ricinesnek vélt leveleknek a Fehér Házba és a Pentagonba küldésével gyanúsított férfi, akit szerdán tartóztattak le az Egyesült Államok középnyugati Utah államában - tudatta csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium. A levelekről időközben kiderült, hogy nem mérgező ricinusmagokat tartalmaztak, írja az MTI.

A 39 éves volt tengerészgyalogos, William Clyde Allen III. beismerte, hogy leveleket küldött Donald Trump amerikai elnöknek, Christopher Wray FBI-főnöknek, James Mattis védelmi miniszternek és John Richardson admirálisnak, a tengeri hadműveletek irányítójának címezve. A borítékok egyike sem jutott el a címzetthez, mert már a postázóban kiszűrték őket.

A ricint rendkívül erős méregként tartják számon, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva egy csöppnyi mennyiség is fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. Nincs ismert ellenszere. A mérget a ricinusmagból lehet kinyerni.

A hatóságok nem közölték, hogy mi lehetett Allen indítéka. A férfi ellen pénteken emelnek vádat, 25 ezer dolláros (7 millió forintos) óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Allen 1998 és 2002 között szolgált a haditengerészetben, a második legalacsonyabb rangig jutott, mielőtt leszerelt.