Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Úgy tűnik, a románok meg fogják szavazni a melegházasság ellehetetlenítését

2018.10.05. 21:59 Módosítva: 2018-10-05 21:59:47

Egy pénteken közzétett felmérés szerint várhatóan néhány százalékponttal haladhatja meg a részvétel az érvényességi küszöböt a hétvégi romániai népszavazáson, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról döntenek a választók – írja az MTI.

A CURS közvélemény-kutató intézet szeptember 20. és október 1. között készült, több mint ezer román választópolgár megkérdezésén alapuló felmérését a Hotnews.ro hírportál ismertette. A forrás nem részletezte, hogy a megkérdezettek közül hányan jelezték biztosra részvételüket, vagy távolmaradásukat, illetve hányan ingadoznak még.

A CURS csak a több milliós román diaszpóra várható alacsony szavazási hajlandóságát is figyelembe vevő becslést tett közzé, amely szerint a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár 34 százaléka fog urnákhoz járulni a szombaton és vasárnap megrendezendő népszavazáson, a voksolók 90 százaléka pedig várhatóan megszavazza az alkotmánymódosítást.A család alkotmányba foglalt fogalmának pontosítását célzó népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol. 

A román választópolgárok mintegy 20 százaléka él külföldön, a 30 százalékos érvényességi küszöb meghatározásánál azonban az összes választópolgárt figyelembe veszik. A 19 ezer szavazókörzet alig 2 százalékát rendezték be külföldön, mert a diaszpóra részvételi hajlandósága általában töredéke az otthoni szavazókénak.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban egyszerűen a "házaspárok" fogalom szerepel.