Viola
-6 °C
-2 °C

Elítélték a fekete fiatalt agyonlövő chicagói rendőrt

2018.10.06. 09:40

Bűnösnek találták gyilkosság vádjában azt a chicagói rendőrt, aki 2014-ben 16 lövéssel megölt egy 17 éves fekete fiatalt, írja a BBC. A férfi hattól tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

2014-ben Jason Van Dyke lelőtte Laquan McDonaldot, majd további lövéseket adott le a már a földön fekvő fekete fiatalra, aki nem sokkal a mentők érkezése után meghalt. Van Dyke másodpercekkel azután tüzet nyitott, hogy a helyszínre ért, azt állította, hogy McDonaldnál kés volt, ezért az életét féltette.

Az ügyészek szerint a fiatalnál egy 7,6 cm pengehosszúságú kés volt, amikor megállították. A videófelvételek alapján azonban McDonald nem a rendőrök felé mozdult, hanem elhátrált tőlük. Az először a helyszínre érkező rendőrtiszt pedig azt vallotta, hogy szerinte nem kellett volna erőt alkalmazni a férfival szemben.

2017-ben három másik chicagói rendőrtiszt ellen is eljárás indult, mert a gyanú szerint megpróbálták eltussolni a gyilkosságot. Még idén bíróság elé állnak ők is.

Az ügy az egész chicagói rendőrséget felforgatta, de nem egyedülálló: Chicagóban extrém magas a feketék elleni rendőri erőszak aránya, egy tavalyi vizsgálat szerint a város rendőrei rendszeresen követtek el szükségtelen erőszakot feketék ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!