Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték a fekete fiatalt agyonlövő chicagói rendőrt

2018.10.06. 09:40

Bűnösnek találták gyilkosság vádjában azt a chicagói rendőrt, aki 2014-ben 16 lövéssel megölt egy 17 éves fekete fiatalt, írja a BBC. A férfi hattól tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

2014-ben Jason Van Dyke lelőtte Laquan McDonaldot, majd további lövéseket adott le a már a földön fekvő fekete fiatalra, aki nem sokkal a mentők érkezése után meghalt. Van Dyke másodpercekkel azután tüzet nyitott, hogy a helyszínre ért, azt állította, hogy McDonaldnál kés volt, ezért az életét féltette.

Az ügyészek szerint a fiatalnál egy 7,6 cm pengehosszúságú kés volt, amikor megállították. A videófelvételek alapján azonban McDonald nem a rendőrök felé mozdult, hanem elhátrált tőlük. Az először a helyszínre érkező rendőrtiszt pedig azt vallotta, hogy szerinte nem kellett volna erőt alkalmazni a férfival szemben.

2017-ben három másik chicagói rendőrtiszt ellen is eljárás indult, mert a gyanú szerint megpróbálták eltussolni a gyilkosságot. Még idén bíróság elé állnak ők is.

Az ügy az egész chicagói rendőrséget felforgatta, de nem egyedülálló: Chicagóban extrém magas a feketék elleni rendőri erőszak aránya, egy tavalyi vizsgálat szerint a város rendőrei rendszeresen követtek el szükségtelen erőszakot feketék ellen.