Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Exit poll: Megerősödtek az Európa-barát pártok a lett választásokon

2018.10.06. 20:43

A Harmónia Központ nevű oroszbarát párt végzett ismét az élen a szombaton tartott lettországi parlamenti választásokon, de az európai elkötelezettségű pártok megerősítették pozícióikat, írja az MTI az exit poll alapján.

Az LTV közszolgálati tévé által ismertetett – a szavazóhelyiségből távozók megkérdezése alapján készült – felmérés szerint a Harmónia Központ a szavazatok 19,4 százalékát szerezte meg, míg a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetségére a szavazók 9,7 százaléka, a nemrég alakult populista KPV LV (Kié az ország?) pártra pedig 11,5 százaléka voksolt.

Ugyanakkor az exit poll szerint meglepetésre 13,4 százalékos támogatottságra tett szert a FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt, a konzervatív Nemzeti Szövetség pedig a voksok 12,6 százalékára számíthat – mindkét utóbbi párt határozottan Nyugat-barát, európai elkötelezettségű.

A Zöldek és Földművesek Szövetsége, a Nemzeti Szövetség és az Egység párt jelenlegi hárompárti koalíciója együtt 29,2 százalékra számíthat, így legalább még egy szövetségest kell találniuk, hogy ismét többségi kormányt alakíthassanak.