Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Merkel: A konzervatívoknak középre kell tartaniuk

2018.10.06. 15:54

A német konzervatív pártoknak a politikai spektrum közepét kell elfoglalniuk Angela Merkel szerint. A német kancellár a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) szombati rendezvényén szólalt fel, írja az MTI.

Mi középre helyezkedő néppárt vagyunk, amelynek mindhárom tőről táplálkoznia kell: a konzervativizmusból, a keresztényszocializmusból és a liberalizmusból

- mondta a kancellár-pártelnök. A Merkel irányította Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a szociáldemokratákkal nagykoalícióban irányítja az országot, de mindkét párt népszerűsége apadóban van.

Merkel összetartásra, egységre szólította fel a két pártot ahelyett, hogy "egymással bonyolódnának kötélhúzásba". Szerinte véget kell vetni a migrációs kérdésben kialakult pártok közötti marakodásnak:"Közös tervvel kell reagálnunk."

A nyáron parázs vita robbant ki a migráció kezeléséről a két német konzervatív párt között, amely végül kompromisszummal zárult. Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti frakcióvezetője a JU rendezvényén arról beszélt, hogy az uniópártok szövetsége megingathatatlan, még akkor is, ha egyes kérdésekben nincs egyetértés.

Jövő vasárnap tartományi választásokat tartanak Bajorországban, ahol egyetlen ötéves ciklustól eltekintve a CSU-nak 1962 óta folyamatosan abszolút többsége volt, most viszont a felmérések szerint a választók csak mintegy harmada támogatja a pártot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?