Viola
-6 °C
-2 °C

Merkel: A konzervatívoknak középre kell tartaniuk

2018.10.06. 15:54

A német konzervatív pártoknak a politikai spektrum közepét kell elfoglalniuk Angela Merkel szerint. A német kancellár a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) szombati rendezvényén szólalt fel, írja az MTI.

Mi középre helyezkedő néppárt vagyunk, amelynek mindhárom tőről táplálkoznia kell: a konzervativizmusból, a keresztényszocializmusból és a liberalizmusból

- mondta a kancellár-pártelnök. A Merkel irányította Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a szociáldemokratákkal nagykoalícióban irányítja az országot, de mindkét párt népszerűsége apadóban van.

Merkel összetartásra, egységre szólította fel a két pártot ahelyett, hogy "egymással bonyolódnának kötélhúzásba". Szerinte véget kell vetni a migrációs kérdésben kialakult pártok közötti marakodásnak:"Közös tervvel kell reagálnunk."

A nyáron parázs vita robbant ki a migráció kezeléséről a két német konzervatív párt között, amely végül kompromisszummal zárult. Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti frakcióvezetője a JU rendezvényén arról beszélt, hogy az uniópártok szövetsége megingathatatlan, még akkor is, ha egyes kérdésekben nincs egyetértés.

Jövő vasárnap tartományi választásokat tartanak Bajorországban, ahol egyetlen ötéves ciklustól eltekintve a CSU-nak 1962 óta folyamatosan abszolút többsége volt, most viszont a felmérések szerint a választók csak mintegy harmada támogatja a pártot.