Erős földrengés volt Haiti közelében, többen meghaltak

2018.10.07. 07:41 Módosítva: 2018.10.07. 09:09

Az amerikai földtani intézet mérései szerint erős, 5,9-es földrengés rázta meg Haitit helyi idő szerint szombaton, helyi tudósítások szerint legalább tíz ember meghalt, sokan pedig megsérültek – írja a USA Today.

A földrengés középpontja az ország északnyugati részén található, Port-de-Paix-től 20 kilométerre volt, nagyjából 12 kilométeres mélységben. Az első információk szerint több városban épületek dőltek össze, és emberek sérültek meg, Plaisance városában pedig leomlott a Saint-Michel katolikus templom homlokzata.

Jackson Hilaire illetékes rendőrkapitány elmondta, hogy Port-de-Paix városában legalább heten életüket vesztették és százan megsérültek, míg Reynaldo Brunet belügyminiszter arról számolt be, hogy a délebbre fekvő Gros-Morne-ban és környékén négy ember lelte halálát, köztük egy fiú, akire ráomlott egy épület

A földmozgás elsősorban az ország északi részét érintette, de érezni lehetett a fővárosban, Port-au-Prince-ben, sőt, a szomszédos Dominikai Köztársaságban is. Jovenel Moïse, Haiti elnöke, aki Twitteren folyamatosan beszámol az eseményekről, arra kért mindenkit, hogy a körülmények ellenére is maradjanak nyugodtak, a segítség már érkezik.

Magyar idő szerint vasárnap késő este utórengésről is érkezett hír:  az USGS közlése szerint egy 5,2-es utórengés rázta meg a szigetországot 15,8 kilométerre Port-de-Paix városától, 10 kilométeres mélységben. Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sérülésekről.

Haitit 2010-ben egy ennél jóval nagyobb, 7-es erősségű földrengés sújtotta, amelyben több mint 220 ezer ember halt meg. Az ország azóta sem tudott teljesen lábra állni a katasztrófa következményeiből.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?