Azonosították a Szkripal-ügy második gyanúsítottját

2018.10.08. 21:43

Az orosz katonai hírszerzés (GU) katonaorvosaként azonosította a Szkripal-ügy második, eddig csak álnéven ismert gyanúsítottját a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport, adta hírül az MTI.

Ugyanez az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet azonosította nem egészen két héttel ezelőtt a Salisbury városában Novicsok típusú katonai idegméreggel elkövetett márciusi merényletkísérlet első gyanúsítottját, aki az orosz katonai hírszerzés Anatolij Vlagyimirovics Csepiga nevű ezredese.

A Bellingcat hétfő este bejelentette, hogy vizsgálatai szerint a második gyanúsított valódi neve Alexandr Jevgenyevics Miskin. Miskin a szervezet szerint a GU katonaorvosa, aki 1979-ben született, az orosz fegyveres erők elit orvosi akadémiáján szerzett diplomát, majd a katonai hírszerzés szolgálatába állt.

A brit hatóságok korábbi beszámolói szerint a két gyanúsított Ruszlan Bosirov, illetve Alekszandr Petrov nevekre kiállított útlevelekkel érkezett Nagy-Britanniába, de a Scotland Yard már megnevezésükkel egy időben közölte, hogy ezek álnevek.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt, lányával együtt 2018. március 4-én mérgezték meg az angliai Salisburyben katonai idegméreggel. A merénylet elkövetésével a brit hatóságok az  orosz katonai hírszerzés fedett ügynökeit, az akkor még csak álnéven ismert Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolták meg.  • Hírek
  • Bankszámla