Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonosították a Szkripal-ügy második gyanúsítottját

2018.10.08. 21:43

Az orosz katonai hírszerzés (GU) katonaorvosaként azonosította a Szkripal-ügy második, eddig csak álnéven ismert gyanúsítottját a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport, adta hírül az MTI.

Ugyanez az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet azonosította nem egészen két héttel ezelőtt a Salisbury városában Novicsok típusú katonai idegméreggel elkövetett márciusi merényletkísérlet első gyanúsítottját, aki az orosz katonai hírszerzés Anatolij Vlagyimirovics Csepiga nevű ezredese.

A Bellingcat hétfő este bejelentette, hogy vizsgálatai szerint a második gyanúsított valódi neve Alexandr Jevgenyevics Miskin. Miskin a szervezet szerint a GU katonaorvosa, aki 1979-ben született, az orosz fegyveres erők elit orvosi akadémiáján szerzett diplomát, majd a katonai hírszerzés szolgálatába állt.

A brit hatóságok korábbi beszámolói szerint a két gyanúsított Ruszlan Bosirov, illetve Alekszandr Petrov nevekre kiállított útlevelekkel érkezett Nagy-Britanniába, de a Scotland Yard már megnevezésükkel egy időben közölte, hogy ezek álnevek.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt, lányával együtt 2018. március 4-én mérgezték meg az angliai Salisburyben katonai idegméreggel. A merénylet elkövetésével a brit hatóságok az  orosz katonai hírszerzés fedett ügynökeit, az akkor még csak álnéven ismert Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolták meg.