Bocsánatot kért az erőszakkal megvádolt új főbírótól Trump

2018.10.09. 05:43

Az amerikai nép nevében kért bocsánatot Brett Kavanaugh főbírótól a szenátusi meghallgatáson elhangzottakért Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott, hétfő esti esketési ceremónián – írta az MTI.

A washingtoni szenátus a szombati szavazáson 50:48 arányban támogatta Brett Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjává.  Aznap este már egy zártkörű ceremónián letette a hivatali esküt, hétfőn este azonban a Fehér Házban Donald Trump elnök jelenlétében ünnepélyes keretek között eskette fel őt ismét Anthony Kennedy főbíró.

Rövid beszédében a meghallgatásra és a Kavanaugh ellen felhozott,  szexuális zaklatásra  vonatkozó vádakra utalva az elnök leszögezte: az Egyesült Államokban mindenki ártatlan mindaddig, amíg be nem bizonyosodik bűnössége. „Uram, az ön ártatlansága egy történelmi vizsgálat után bizonyítást nyert” – fordult Donald Trump az új főbíróhoz.

Az elnök nemcsak a bírótól, hanem a családjától is bocsánatot kért az amerikaiak nevében mindazért "a szörnyű szenvedésért, amin kénytelenek voltak keresztül menni". Az ünnepségen a legfelsőbb bíróság mind a nyolc tagja jelen volt, Brett Kavanaugh-t és családját vastaps fogadta, amikor beléptek a terembe. Az új főbíró megköszönte a bizalmat és a támogatást, majd leszögezte: a meghallgatás próbára tette őt, de - ahogyan fogalmazott - nem változtatta meg. Ismét hitet tett a részrehajlástól mentes és pártatlan ítélkezés mellett, leszögezte, hogy a bíróság nem törvényt alkot, hanem betartatja a törvényt. Egyúttal csapatmunkát ígért a legfelsőbb bíróságon. Hangsúlyozta, hogy nincs benne keserűség és a munkájában arra összpontosít majd, hogy "a stabilitás és az egység ereje" legyen.

Brett Kavanaugh közölte azt is, hogy a munkáját segítő jogászcsapat mind a négy munkatársa - az amerikai legfelsőbb bíróság történetében először - nő lesz.

Az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bíróság mindegyik bírájának van egy négyfős jogászcsapata. Az új főbíró kedden már részt is vesz egy ügy megtárgyalásában.  • Hírek
  • Hírek