Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

88 ezer tonnás lőszerraktár robbant fel Ukrajnában

2018-10-09T065102Z 209863800 UP1EEA90J100P RTRMADP 3 UKRAINE-DEF
2018.10.09. 06:50 Módosítva: 2018-10-09 19:12:37
Hatalmas robbanássorozat rázta meg az északkelet-ukrajnai Icsnyát kedd hajnalban, amikor felrobbant a város melletti katonai lőszerraktár, ahol 88 ezer tonnányi lőszert őriznek. Az ukrán hadsereg vezérkara moszkvai diverzáns akciót sejt a történtek mögött, bár korábban is történt már kisebb robbanásos baleset a raktárban.

Felrobbant egy katonai lőszerraktár Ukrajna északkeleti részén – írta az Unian. Az orosz határ közelében fekvő Icsnyában megkezdték az érintett terület evakuálását. A 40 kilométerről is hallható robbanás magyar idő szerint hajnali három körül történt, ezt újabb detonációk követték.

Kedd délután az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszij Csernobaj közölte: a detonációk intenzitása is jelentősen alábbhagyott a Csernyihiv megyei Icsnya településnél lévő raktártelepen, főként kis kaliberű, kézi lőfegyverekbe való lőszerek robbanását észlelik. A raktár körüli füst is kezd oszladozni, ami lehetővé tette a katasztrófa sújtotta területen a tűzfészkek légi felderítését drónokkal.

A 400 hektáron lévő területen 88 ezer tonnányi lőszert őrizTek.

A területen kedden egész nap újabb és újabb robbanások hallhatók, nagy területen lekapcsolták az áram- és a gázszolgáltatást. Lezárták a város mellett elhaladó vasutat is északkeleti irányba, megállították az autós forgalmat is.

30 kilométeres körzetben lezárták a légteret is.

A robbanások miatt 16 kilométeres körzetben tucatnyi kistelepülés van veszélyben, ahol a lehulló lőszerek újabb tüzeket okozhatna. Áldozatokról mindeddig nem érkezett jelentés.

A térségben 38 településen 20 ezer ember él, 12 ezret már evakuáltak.

Az ukrán vezérkari főnökség jelentése szerint megkezdődött a mentés, de egyelőre a károkról és a lehetséges áldozatokról nem érkezett jelentés. A kormányfő, Volodimir Grojszman közölte, azonnal a helyszínre repül.

Az MTI közlése szerint Rogyion Timosenko helyettes vezérkari főnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy - noha a füst miatt nehéz felmérni - a raktártelepnek legfeljebb csak a tíz százaléka gyulladt ki. Cáfolta azt, hogy 88 ezer darab lőszer lett volna a raktárban. Szavai szerint másfél-kétszer kevesebb, de hadititokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyi. Azt is cáfolta, hogy nagy kaliberű, nehéztüzérségi lövedékek, rakéták lettek volna a raktárban. Állítása szerint zömében kézi fegyverekhez való lőszerek maradtak ott, a nagy kaliberű lövedékeket ugyanis korábban más helyre, biztonságosabb raktárakba szállították át.

A katasztrófavédelmi szolgálat kedd délutáni közlése szerint a tűzoltásban 511-en vesznek részt.

A detonációk miatt viszont leginkább csak páncélozott járművekkel tudják oltani a lángokat.

Az oltásban részt vesz három BPM-54 típusú tűzoltó harckocsi is.

Személyi sérülésekről nem érkezett hír. Icsnya városában négy tüzet oltottak el, amit becsapódott lövedékek okoztak.

A környék hat településén katonai rendfenntartók járőröznek, hogy megelőzzék a fosztogatásokat, felderítsék a becsapódott lövedékeket, repeszeket, valamint felvilágosítást nyújtsanak a még ott maradt helybelieknek. A lakosság evakuálása folyamatosan zajlik, eddig több mint 12 ezer embert szállítottak buszokkal biztonságos helyre. 

Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat közölte, hogy nincs veszélyben az Európába irányuló gázszállítás, mert nincs a kigyulladt lőszerraktár közelében tranzitvezeték.

Az ukrán miniszter Moszkvát okolja

A hatóságok eleinte inkább technikai okkal magyarázták a balesetet, de Volodimir Omeljan közlekedési miniszter már reggel a Facebookon arról posztolt, hogy a történtek mögött orosz drónos diverzáns akció sejthető.

Néhány órával később már a hadsereg vezérkara is erre utaló nyilatkozatot tett. A vezérkari főnök helyettese, vezérőrnagy Rogyion Timcsenko szerint legnagyobb valószínűséggel nem baleset történt. Az ügyészség szolgálati időben elkövetett hanyagság gyanújával indított nyomozást.

(Borítókép: Füstfelhő a robbanást követően a katonai lőszerraktár területe felett Ukrajna északkeleti részén a Csernyihiv megyében lévő Icsnya településénél  2018. október 9-én. Fotó: Reuters / Vladyslav Musiienko)