Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszul lett a GRU főnöke, miután beszélt Putyinnal

2018.10.09. 13:17

Tábornokok tömeges elbocsátását vonhatja maga után, hogy az utóbbi időben látványosan buktak le az orosz katonai hírszerzés emberei. Meg nem erősített hírek szerint Igor Korobkov az év végéig távozhat a GRU éléről. (A katonai hírszerzésnek 1992 óta más neve van, de a köznyelvben most is a szovjet struktúra hárombetűs rövidítését használják.)

A 62 éves Korobkov 2016 elején került a hírszerzés élére, miután 58 éves elődje betegségben elhunyt. Az ellenzéki MBH-Media (Mihail Hodorkovszkij portálja) úgy tudja, szeptember közepén a félresikerült akciók miatt a szőnyeg szélére állította Putyin Korobkovot, aki az elnöki ledorongolás után rosszul is lett.

Igor Korobkov
Igor Korobkov
Fotó: Vadim Grishankin / Orosz védelmi minisztérium

Az MBH szerint a közelmúltban egy titkos találkozó is volt a védelmi minisztériumban, ahol a szervezetben eluralkodó „debil” hozzáállást, hanyag munkamorált ostorozták. 

Bár az MBH nem klasszikus sajtóorgánum, értesülése életszerű, elvégre a valóban látványos nyomokat hagytak a GRU emberei maguk után Montenegróban, Hollandiában és különösen Salisburyben, ahol a ma már igazi nevén ismert két GRU-tiszt novicsok ideggázzal mérgezte meg Szergej Szkripal egykori katonai hírszerzőt, aki a briteknek is kémkedett, így elítélték, végül egy megállapodással Nagy-Britanniába távozhatott. A GRU számára a lebukáson túl kudarc az is, hogy Szkripal életben maradt.

Hollandiában például úgy bukott le négy hírszerző – akik feladata a a hágai vegyifegyver-ellenősző szervezet rendszerének feltörése lett volna –, hogy egyiküknél még a moszkvai repülőtérre vezető taxi kifizetési igazolása is megvolt, a védelmi minisztériumtól induló címmel.

A novicsokos fiaskó elsődleges felelőse a Salisburyben elkövetett akciót végrehajtó Ruszlan Bosirov (valódi nevén Alekszandr Csepiga) közeli ismerőse lehet. Ő a Oroszország hollandiai nagykövetségén másodtitkárként dolgozott, feltételezések szerint az ő telefonját hallgatták le, rajta keresztül a holland fél szerzett tudomást a készülő akcióról. A negyven éves Konsztantyin Bahtyin valójában a GRU ezredese, de a jelek szerint nem csak az ő karrierjét vágják el a történtek, de a szervezet legfelsőbb vezetésében is fejek hullanak majd.