Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengeteg brit kért francia állampolgárságot a brexit miatt

2018.10.10. 16:45

A francia belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a brexit közeledtével egyre több, Franciaországban élő brit folyamodik francia állampolgárságért, a benyújtott kérelmek száma pedig 2015 és 2017 között nyolcszorosára nőtt – írja az MTI.

Mint írták, a brit kilépés miatt az elmúlt három évben jelentősen megnőtt a brit állampolgárok által benyújtott francia állampolgársági kérelmek száma,

2015 és 2017 között a korábbi 386-ról 3173-ra.

Két év alatt a francia állampolgárságért folyamodók között a britek aránya a korábbi 0,4 százalékról 3,5 százalékra nőtt, emellett pedig az is kiderült, tavaly a kérelmek egyharmada olyan brit állampolgároktól érkezett, akiknek a párja francia állampolgár. Az idei év első hat hónapjában 1370 brit nyújtott be francia állampolgársági kérelmet, ez az összes kérelem 2,6 százaléka.

A Franciaországban élő kérelmezők azért folyamodnak francia állampolgárságért, hogy továbbra is részesülhessenek azokból az előnyökből, amelyekre az EU állampolgáraiként jogosultak: szabad áramlás Európában, időnként munkavállalás a közszférában vagy választási mandátum.

– írta a belügyminisztérium.

Egy 2017-es jelentés becslése szerint mintegy 300 ezer brit állampolgár él Franciaországban, többségük nyugdíjas, ami elsősorban azért érdekes, mert 2014-ben még csak feleennyire becsülték a Franciaországban letelepedett britek számát. A legtöbb brit az ország délnyugati részén él, 26 százalékuk van a déli megyékben bejelentve, míg 13 százalékuk Párizsban és környékén.