Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az ukrán nacionalisták azt állítják, orosz titkosszolgálatoktól lopták a magyar útlevelek adatbázisát

D MTZ20120228015
2018.10.11. 20:27

Az ukrán-magyar kettős állampolgárok személyes adatait a weboldalára feltöltő Mirotvorec (Béketeremtő) nacionalista ukrán szervezet azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a magyar útlevelek teljes adatbázisát, amely tartalmazza a magyar úti okmánnyal rendelkező kettős állampolgárságú kárpátaljai lakosok adatait.

A Mirotvorec honlapján csütörtökön azt állította, hogy birtokában van a magyar útlevelek teljes adatbázisa 2015-ig bezárólag, mivel az adatokat abban az évben lopta el az orosz titkosszolgálatoktól, amelyek szerinte nagyon aktívan tevékenykednek Magyarországon. A nehézséget az ukrán állampolgárok kiválogatása és a kárpátaljai ukrán tisztviselők listájával történő összevetése jelenti, olvasható a weboldalon. Azt állítják, hogy ehhez sikerült kidolgozni a megfelelő módszert és szűrőket.

Mint a Mirotvorec állítja, „minden alapja megvan annak feltételezéséhez, hogy amennyiben Szijjártó Péter külügyminisztert poligráfos vizsgálatnak vetnék alá, kiderülne, az orosz titkosszolgálatok őt is beszervezték", megjegyezve, hogy „mi ritkán tévedünk, de ez a magyarok problémája. Mi nem avatkozunk be az ő belügyeikbe, de ügyelünk arra, hogy a mieinkbe se avatkozzanak be."

A szervezet sajnálkozását fejezi ki, hogy nem rendelkezik a 2015 után kiadott magyar útlevelekre vonatkozó adatokkal, de dolgozik rajta, hogy megszerezze azokat is. Azt állítják, hogy Ukrajna egész területén fel akarják deríteni a magyar útlevéllel rendelkező összes tisztviselőt. Elkészítik a helyi önkormányzatok képviselőinek egységes listáját, amit össze akarnak vetni a magyar útlevelek adatbázisával.

A Mirotvorec szerdán 200 névvel bővítette ki a magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai tisztviselőkről és önkormányzati képviselőkről néhány nappal korábban a honlapján közzétett több mint 300 fős listáját. A névsorban szereplők közül többen jelezték az MTI tudósítójának, hogy a nevük mellett a lejárt érvényességű korábbi magyar útlevelük száma szerepel.

A héten beszámoltunk arról, hogy Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében a Mirotvorec listája alapján.

Szerdán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára bekérette a budapesti ukrán nagykövetet. Az államtitkár azt mondta, az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában "halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. „Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak" – mondta a Mirotvorec honlapján megjelent listáról.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön azt mondta, megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika, és a legsötétebb diktatúrákat idéző javaslatokat emlegetnek, amikor ukránok betelepítésével akarják Beregszász etnikai összetételét megváltoztatni és az ott élő magyarok arányát tovább csökkenteni.

(Borítókép: Útlevél mintapéldánya a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban. MTI Fotó: Máthé Zoltán )