Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1 millió eurót ajánlott fel egy félig elpusztított erdőért az Ecosia

GettyImages-1032701122
2018.10.11. 12:25 Módosítva: 2018-10-11 13:37:09

Egymillió eurót ajánlott fel a világszerte faültetésekkel foglalkozó Ecosia nevű startup a német RWE energiakonszernnek, hogy megmentsen egy 200 hektáros erdőt Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A 2009-ben Berlinben alapított Ecosia egyszerű elven működik: ha ön nem a Google, hanem az Ecosia keresőjét használja, a keresésből befolyó bevétel 80 százalékát a cég a világban kipusztított erdők újratelepítésére fordítja. Próbálja ki: egy keresés az Ecosián, és látni fogja, hogy ezzel egy új facsemete ültetését támogatja. 

Az RWE konszern teljesen ki akarta vágni a tulajdonában álló hambachi erdőterületet, hogy növelje a barnaszén kitermelésére rendelkezésre álló területet. A természetpusztítás ellen számos tüntetést tartottak. Környezetvédők szállták meg a területet, akik a fák tetejére épített házakba költöztek, és így próbálták megállítani a fák kivágását. Ezen a demonstráción sérült meg a magyar származású Leslie Mandoki 24 éves lánya, Julia Mándoki is, aki leesett egy hat méter magas létráról. A területre rohamrendőröket vezényeltek ki, de a münsteri bíróság a múlt hét pénteken végül ideiglenes favágási tilalmat rendelt el. 

Az Ecosia a terület megvásárlásával szeretné megmenteni az erdő megmaradt részét. A cég úgy számolt, hogy a vállalat jogelődje a hetvenes években kb. 500 ezer eurónak megfelelő összegért vásárolta meg a területet. "Úgy gondoljuk, ez egy méltányos ajánlat, amely a vállalat és a környékbeli lakosság érdekeit egyaránt szolgálja" - írta az RWE igazgatójának Christian Kroll, az Ecosia ügyvezetője.

A vételi ajánlat október 31-ig érvényes. A vállalat válaszul ezt írta: "Ezt az ajánlatot nem kommentáljuk, és nem fogunk rá reagálni. Ez az ajánlat önmagát minősíti."  

(Borítókép:  Rohamrendőrök visznek el egy erdőírtás ellen tiltakozó aktivistát a hambachi erdőben 2018 szeptemberében. - fotó: Michael Gottschalk / Getty Images Hungary)