Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfüggesztették a méregdrága F-35 repülőprogramot

2018.10.11. 18:50
Igaz, nem sokáig, állítólag egy-két nap és kiderül, hogy miért semmisült meg nemrég egy 100 millió dolláros lopakodó.

Az első kudarc, vagyis az első repülőgép elvesztése után rövid időre világszerte leállnak a méregdrága és szupermodern F-35-ös vadászgépek tesztjei. Az F-35 harci gép család egy döntően amerikai gyártmányú lopakodó, amelynek nagy erénye, hogy a jelenlegi radarok számára láthatatlan - mondta el több ízben rendkívül elégedetten Donald Trump amerikai elnök.

A hatalmas nemzetközi programban fejlesztőként, vevőként, vagy gyártóként az Egyesült államok mellett az Egyesült Királyság, Olaszország, Törökország, Ausztrália, Izrael, Kanada, Dánia, Hollandia és Norvégia is részt vesz, most azonban 24-48 órára gellert kaptak a kísérletek.

Lezuhant

A leállás előzménye, hogy szeptember végén egy F-35-ös gép Dél-Karolinában addig lopakodott, amíg le nem pottyant. Szerencsére a pilóta megmenekült, de 100 millió dollár és az F-35 sérthetetlenségébe vetett hit elpárolgott.

Most egy átfogó vizsgálat zajlik, amely a tengerészgyalogosság szerint akár 1-2 munkanap alatt is eredményre vezethet és ha megnyugtatóan sikerül tisztázni a baleset okait, folytatódhat a program.

Lőttek már vele

A csodagépet korábban már élesben is próbálgatták, eddig elsősorban arabok ellen.

Izrael és az Egyesült Államok is bevetett már ilyen gépeket, Izrael Szíria és Libanon felett támadott a géppel, míg az Egyesült Államok Afganisztánban.

A világ leggazdagabb hadseregei mindenesetre sorban állnap a különböző típusokért, több verzió is elkészült már, Izrael az F-35A típussal csapott oda, míg az Egyesült Államok  F-35B-vel rontott a tálib állásokra.

A fejlesztőcégek közül a Lockheed Martin, a BAE Systems és a Northrop Grumman a fő haszonélvezői a programnak.

A programot eddig is sok vita övezte, de a baleset óta egyre többen megkérdőjelezik, hogy az F-35 már készen áll-e az éles bevetésre. ha sikerül túllendülni a nehézségeken, az Egyesült Államok 3000 repülőt terveznek értékesíteni, a fent felsorolt országok mellett japán és Szingapúr is vevő lehet a csapásmérő gépekre.