Judit
3 °C
7 °C

Ipari kémkedésért emeltek vádat egy kínai férfi ellen az amerikaiak

2018.10.11. 06:20 Módosítva: 2018-10-11 06:25:36

Ipari kémkedés miatt emeltek vádat egy kínai férfi ellen az Egyesült Államokban. Hszü Jan-csünt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak. John Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak azt mondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett.

A feltételezések szerint a férfi a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa, írja az MTI. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért. Demers azt mondta: nem tűrhetik, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkájuk gyümölcseit.

A férfit kiadatása óta egy ohiói börtönben őrzik. Szerdán az ohiói Cincinatti vádesküdtszéke emelt vádat ellene.

A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy rendkívül érzékeny műszaki információkat szerezzen meg. A vádirat szerint amerikai szakembereket hívott meg Pekingbe szakmai eszmecserére vagy egyetemeken tartandó előadásokra.

Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel. A vádemelésre a Washington és Peking közötti szélesedő kereskedelmi háború közepette került sor.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?